nieuws

Crisis ambulancedienst ZHZ verergert

Ambulance (archief)
Ambulance (archief)
De ondernemingsraad van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid dreigt het vertrouwen op te zeggen in de directeur en het bestuur van de overkoepelende Dienst Gezondheid en Jeugd (DGJ). De OR eist volgende week een oplossing voor de crisis binnen de dienst.
De ambulancedienst zit al zeven weken zonder leiding. "De medewerkers hebben er genoeg van. Er is veel onrust onder het personeel en dat wordt erger hoe langer het duurt", schrijft de OR aan DGJ-directeur Karel van Hengel en bestuursvoorzitter Karin Lambrechts.
Directeur Hans Jansen van de Ambulancedienst stuurde controller Diana Boender zeven weken geleden met buitengewoon verlof naar huis, maar werd op zijn beurt direct ook naar huis gestuurd door toenmalig interim-directeur Arie Wijten van de DGJ.

Hogerhand

Binnen de ambulancedienst rommelt het al ruim tien jaar en bij veel conflicten speelt de controller een hoofdrol. Jansen was dat zat en zette haar op non-actief. "Dat lag binnen zijn mandaat als directeur", aldus de OR. Er werd echter van hogerhand ingegrepen.
De nieuwe interim-directeur Van Hengel en bestuursvoorzitter Lambrechts wachten op de uitkomsten van een onderzoek, door bureau Wagenaar en Hoes. Dat zou op 13 juni klaar zijn, maar inmiddels is duidelijk, dat er dan wellicht nog steeds geen oplossing is.

Bang

Voor de OR is de maat vol: "Het belang van de organisatie en dus van het personeel en de patiënten is dat er snel duidelijkheid is. Blijkbaar is het belang van onze dienst en onze mensen ondergeschikt aan andere belangen."
Het personeel is bang voor een 'Zeeuws scenario'. In Zeeland kwam de ambulancedienst na conflicten tussen het politiek bestuur en de dienst in commerciële handen. Zo'n scenario verafschuwt het personeel: "wij willen de binding met de regio houden."

Rust

De OR hekelt de houding van de leiding van de 160 mensen tellende dienst. "Het personeel heeft weinig vertrouwen dat u ons belang begrijpt en moet maar blijven wachten op een besluit van een DGJ-directeur en een bestuur die wij niet kennen."
Medewerkers, die anoniem willen blijven, juichen de brief van hun OR toe. "Wij willen rust in de tent en zo snel mogelijk directeur Hans Jansen terug op zijn post. Impliciet zegt de OR dat ook: "een interim-directeur is niet de oplossing die onze voorkeur heeft."

Ultimatum

Binnen de nationale en regionale ambulancezorg zijn grote veranderingen gaande en de OR constateert, dat de belangen van de organisatie niet behartigd worden, sinds directeur Jansen gedwongen thuis zit: "u zet onze organisatie in de uitverkoop."
Van Hengel en Lambrechts wordt nu een ultimatum gesteld: "Als u op 13 juni nog geen oplossing heeft dan zijn wij genoodzaakt ons vertrouwen in u als directeur DGJ en de portefeuillehouder op te zeggen. Wij zullen dit dan in- en extern communiceren."

Oplossing
Een medewerker zegt "te balen van de publiciteit. Ik hoop, dat je er ook nog wel bij zet, dat we ons voor de volle honderd procent blijven inzetten. De patiënt kan op ons blijven rekenen."
Christien ter Linde, waarnemend woordvoerster van de DGJ en het bestuur zegt dat "de directeur en het bestuur de zorgen van het personeel begrijpen en heel snel met een oplossing willen komen. Maar het moet óók zorgvuldig, dus een datum noemen we niet."

Ongerust

Ze benadrukt "dat de kwaliteit op straat en de continuïteit van de ambulancedienst absoluut gewaarborgd zijn. We begrijpen echt, dat het personeel erg ongerust is, dus ook wij willen zo snel mogelijk een oplossing."