nieuws

Rotterdam bouwt kantoren om tot woonhuizen

Rotterdam gaat de komende 3,5 jaar 450.000 m² leegstaande kantoorruimte transformeren tot woonruimte. Dat heeft de gemeente afgesproken met projectontwikkelaars, corporaties en vastgoedeigenaren.
In Rotterdam staan veel kantoren leeg. Veel meer dan in de rest van Nederland. De kantoorleegstand is in Rotterdam 19% en dat ligt 3% boven het landelijk gemiddelde. In heel Nederland staat acht miljoen m² kantoorruimte leeg, in Rotterdam bijna 700.000 m².
De Rotterdamse wethouder van Stedelijke Ontwikkeling, Ronald Schneider, wil de kantoorleegstand drastisch omlaag brengen. "Daarom maken we afspraken met marktpartijen om de omvang van kansarme kantoorruimte sneller te verminderen."
Het overgrote deel van de leegstaande kantoren zonder perspectief op hergebruik als kantoor, wordt de komende jaren omgebouwd tot woningen. Voor de rest gaat het onder meer om een transformatie naar kinderopvang, winkels, praktijkruimtes voor huisartsen en kleine kantoren.
Een voorbeeld van een transformatie van een kantoorgebouw tot woonruimte is De Admiraliteit vlakbij het Oostplein. Daar is 40.000 m² kantoor omgebouwd tot 658 woningen.
Ook het voormalige douanekantoor aan de Westzeedijk is veranderd in een wooncomplex. Verder staan een aantal transformatie-projecten aan de Blaak, in het Oude Westen, in het Wijnhaven- en in het Scheepvaartkwartier op het punt van beginnen.
Om de ambitie waar te maken slaan projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren, woningcorporaties en de gemeente de handen ineen. De gemeente ziet voor zichzelf vooral een rol weg gelegd als spin in het web. Zo kan de gemeente marktpartijen met elkaar in contact brengen, bestemmingsplannen aanpassen en bouwprocedures versnellen. Vooral dat laatste kan marktpartijen heel veel geld schelen.