nieuws

Intertrust onderuit op rood Damrak

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag fors lager de handel uitgegaan. Twijfels over de wereldwijde economie maakten beleggers voorzichtig. Daarbij drukte de lagere olieprijs het sentiment. Financieel dienstverlener Intertrust ging op het Damrak in de uitverkoop na afronding van een aandelenemissie.
In Amsterdam sloot de AEX-index 0,9 procent in de min op 446,10 punten. De MidKap daalde 0,9 procent naar 660,25 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 1 tot 1,3 procent in.
Alle 25 AEX-fondsen sloten in het rood. Chipmachinemaker ASML presteerde met een min van 0,1 procent het minst slecht. Telecombedrijf KPN was bij de hoofdfondsen de sterkste daler met een min van 2,5 procent.
Financieel dienstverlener Intertrust (min 4,6 procent) was de hekkensluiter in de MidKap. Het bedrijf haalde donderdag 122 miljoen euro op met de plaatsing van nieuwe aandelen. De opbrengst van de emissie wordt gebruikt om de eerder deze week aangekondigde overname van Elian Group te financieren.
Staalbedrijf ArcelorMittal behoorde in de AEX-index met een min van 2,3 procent tot de sterkste dalers. Ook elders in Europa gingen grondstofbedrijven onderuit. In Frankfurt werd staalmaker ThyssenKrupp 1,8 procent minder waard. De verliezen bij mijnbouwers als Rio Tinto,
Antofagasta en Glencore in Londen liepen op tot ruim 6 procent.
Drankenfabrikant Lucas Bols verloor bij de kleinere bedrijven in Amsterdam 3,6 procent. De jenever- en likeurmaker zag zijn omzet afgelopen boekjaar dalen en voorspelde aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in West-Europa. In Azië en de VS verwacht het bedrijf wel te kunnen groeien.
Verder wisten bij de kleinere fondsen Van Lanschot en BinckBank om uiteenlopende redenen de aandacht op zich gericht. Verzekeraar Delta Lloyd verkocht zijn gehele belang in Van Lanschot, dat zijn beurswaarde na de
transactie met 5,4 procent zag stijgen. Onlinebroker BinckBank kreeg een adviesverlaging van Kepler Cheuvreux en werd daarop 4,5 procent lager gezet.
De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 50,63 dollar per vat. Brent noteerde 1 procent lager op 51,97 dollar. De euro was 1,1327 dollar waard, tegen 1,1401 dollar aan het slot van de Europese handel woensdag.