nieuws

Twintig jaar cel opgelegd in zaak Rotterdamse homo-moorden

De Rotterdamse rechtbank heeft 20 jaar cel opgelegd tegen David J., de man die terechtstond voor een moordzaak uit 1993 in het Kralingse Bos. De 48-jarige verdachte uit Wateringen heeft volgens de rechter in het bos twee homoseksuele mannen vermoord.
Het vonnis is net zo hoog als justitie twee weken geleden had geëist. De straf is volgens de officier van justitie de hoogste die destijds kon worden opgelegd.
De moorden werden gepleegd in juni en september 1993. De dader was lang onvindbaar, maar dankzij nieuw DNA-onderzoek kwam de verdachte alsnog in beeld.

Auto

Kort na zijn aanhouding bekende de man dat hij de twee moorden had gepleegd. Hij zou de slachtoffers hebben doodgestoken om hen te beroven van hun auto. Maar voor de rechter ontkende hij alles. Hij zei dat de politie hem onder druk heeft gezet.
Volgens de rechter heeft hij gedetailleerd verklaard, zonder dat er sprake was van druk door de politie. Bovendien bekende hij een derde misdrijf, dat onbekend was bij de Rotterdamse recherche: het schieten met een kruisboog op een man in Soest. De rechter noemt de bekentenissen daarom betrouwbaar.

Tevreden

De dodelijke slachtoffers in 1993 waren Theo van Lente en Hans Kaptein. De weduwe Van Lente was tevreden met de uitspraak. "Ik ben blij dat het zoveel is en dat ik er na 23 jaar een punt achter kan zetten."
Ze is altijd verbaasd geweest over de benaming "homomoorden". "Ik heb nooit gemerkt dat mijn man homo was. Ik ga er eigenlijk nog steeds vanuit dat hij het niet was, maar ja, met alles wat we nu weten, neem ik het maar aan."
Mevrouw Van Lente heeft nooit getwijfeld dat David J. de dader was. "Hij heeft zoveel details verteld aan de politie die een ander niet kan vertellen. Ik was ervan overtuigd dat hij de echte was."
David J. kan nog in hoger beroep gaan tegen het vonnis.