nieuws

Slechte dag op Europese beurzen

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
De Europese aandelenmarkten tekenden vrijdag flinke verliezen op, waarmee de neergang van de afgelopen dagen verder werd doorgezet. De dalende olieprijzen bleven druk uitoefenen op het handelsverloop. In Amsterdam werden twee beursgangen verwerkt.
De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtendhandel 1,5 procent lager op 439,22 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 652,82 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters 1,4 tot 1,9 procent omlaag.
De AEX kende alleen maar verliezers. Randstad was de grootste daler met een min van 3,3 procent. Het uitzendconcern meldde de overname van het Japanse Careo Group, zonder financiële details naar buiten te brengen.
Ook de financiële fondsen hadden het lastig. NN Group, ING en Aegon behoorden tot de sterkste verliezers bij de hoofdfondsen met dalingen tot bijna 3 procent. In de MidKap zakte Delta Lloyd 2,9 procent.
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM leed een koersverlies van 2,4 procent. De piloten van Air France zetten hun voor zaterdag aangekondigde staking door. Een kwart van de piloten gaat staken.
Het Damrak verwelkomde verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit. ASR werd enthousiast onthaald. Het aandeel stond op 20,18 euro per aandeel, tegen een introductiekoers van 19,50 euro. De koers van Basic-Fit ging omlaag.
In Frankfurt was Lufthansa een opvallende verliezer met een daling van 4,6 procent. De financieel directeur van de Duitse luchtvaartmaatschappij heeft onverwacht haar vertrek aangekondigd.
In Stockholm duikelde het moederbedrijf van Scandinavian Airlines bijna 11 procent. SAS kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en zwakkere vooruitzichten.
De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 49,77 dollar per vat. Brentolie noteerde 1,4 procent lager op 51,22 dollar.
De euro was 1,1300 dollar waard, tegen 1,1327 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.