nieuws

Rijnmond Staat Stil met Jan Loorbach

Jan Loorbach (68) is in sommige kringen bekend als oud-basketballer. In andere kringen weer als advocaat en deken. En dan was hij ook nog sportbestuurder bij NOC-NSF. Een veelzijdig mens dus.
Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. "Als ik niet zo veelzijdig was geweest, had ik misschien meer kunnen bereiken." Een intrigerende uitspraak. Wie het wil snappen, moet luisteren naar het gesprek dat Peter Bonthuis met hem had.

Transol

Daarin vertelt Loorbach hoe hij als Noorderling in Rotterdam terecht kwam. Om te basketballen bij Transol RZ en tegelijkertijd de toga van advocaat aan te trekken.
Mooie herinneringen heeft hij als sportbestuurder en chef de mission bij de Olympische Spelen. Hij herinnert zich Muhammed Ali, in een vol basketbalstadion. "Dan zie je tranen bij 80.000 toeschouwers en spelers die allemaal met hem op de foto willen. Ontroerend."
Binnenkort gooit hij zijn carrière nog eens over een andere boeg. "Ik ga een cursus aquarelleren volgen." En Loorbach geeft ook nog even advies aan burgemeester Aboutaleb. "Gewoon in Rotterdam blijven en de termijn afmaken. Hij is te genuanceerd en te weloverwogen voor Den Haag. Dat is geen zwakte, dat pleit juist voor hem."