nieuws

140 woningen voor Syrische gezinnen aangekocht

Woningen in Rotterdam (archief)
Woningen in Rotterdam (archief)
Stichting Nieuw Thuis Rotterdam heeft al 140 woningen gekocht om gevluchte Syrische gezinnen in onder te brengen. Uiteindelijk wil de stichting in de stad huizen kopen voor 200 families. De aankoop van particuliere woningen is begin dit jaar van start gegaan.
Met de aankopen is een bedrag gemoeid van 20 miljoen euro; gemiddeld 100.000 euro per woning. De panden staan verspreid over de stad. Wel worden wijken ontzien waar al veel mensen een bijstandsuitkering hebben, zoals de zogeheten Rotterdamwet-wijken.
Stichting Nieuw Thuis Rotterdam wil er ook voor zorgen dat de gezinnen zich snel thuis voelen in de stad. Daarvoor hebben ze een programma ontwikkeld dat helpt bij de inburgering. Het gaat onder andere om taallessen om binnen een jaar Nederlands te leren spreken.
Inburgering
Ook kunnen Syriërs een opleiding volgen en worden ze begeleid om een netwerk in de buurt op te bouwen. De huur die de gezinnen betalen, wordt gestoken in hun inburgeringsprogramma.
Vijf Syrische gezinnen hebben inmiddels al hun intrek genomen in een woning en draaien mee met de pilot. De andere 195 gezinnen komen vanaf augustus naar Rotterdam. Het geld voor de woningen is opgebracht door een vrijgevige geldschieter.
De Erasmus Universiteit volgt de Syrische gezinnen, die allemaal een verblijfsvergunning hebben. De instelling onderzoekt of het op deze manier lukt om te integreren en een zelfstandig leven op te bouwen.