TOESLAGENAFFAIRE

Ruim honderd slachtoffers demonstreren bij kantoor Belastingdienst op Zuid: 'Ik wil terug wat mij ontnomen is'

Ruim honderd mensen lopen donderdagochtend van het Rotterdamse stadhuis naar het kantoor van de belastingdienst op de Kop van Zuid. Ze zijn jarenlang onterecht door de Belastingdienst als fraudeurs bestempeld en kwamen daardoor in de financiële problemen. Sommigen raakten ook hun huis, baan of zelfs gezin kwijt. Nog steeds hebben ze, ondanks beloftes, het geld dat onterecht was teruggevorderd nog steeds niet terug gehad.
De slachtoffers moesten soms tienduizenden euro's aan toeslagen terugbetalen terwijl ze daar wél recht op hadden. Daardoor kwamen ze diep in de financiële en sociale problemen. In Rotterdam zijn naar verwachting zo'n drieduizend mensen slachtoffer.
Het kabinet van inmiddels demissionair premier Rutte viel uiteindelijk begin dit jaar vanwege dit schandaal. De overheid heeft de duizenden gedupeerden willens en wetens in de problemen gebracht, om er vervolgens over te liegen en informatie achter te houden.
De ouders dragen nog altijd de verstrekkende gevolgen van het onrecht dat hen bewust is aangedaan. Daarom laten ze van zich horen bij deze 'Mars van de Moeders'. Ze eisen een snelle en eerlijke compensatie. Naast Rotterdamse politici zijn ook Kamerleden Renske Leijten (SP), Farid Azarkan (DENK) en Pieter Omtzigt (CDA) bij de mars. Zij beten zich vast in het dossier, kregen veel schrijnende verhalen naar boven en bleven het kabinet kritisch bevragen om de onderste steen boven te krijgen.
Ruim honderd slachtoffers toeslagenaffaire marcheren naar Belastingkantoor
Ruim honderd slachtoffers toeslagenaffaire marcheren naar Belastingkantoor © Rijnmond
"Ik zie hier heel veel bekende gezichten", zegt Renske Leijten. Precies twee jaar geleden liep zij ook met een groep vrouwen naar het kantoor van de belastingdienst, om te eisen hun dossiers in te zien. Nu loopt ze weer mee. "We zijn er nog lang niet, we weten nog maar het topje van de ijsberg."
Wat Leijten betreft worden de slachtoffers op twee manieren gecompenseerd. Ze moeten hun geld terug én een schadevergoeding krijgen. Maar ook compensatie in de vorm van een oplossing dat dit niet nog een keer kan gebeuren. De eis van de slachtoffers is duidelijk: "Ik wil gerechtigheid: terugkrijgen wat ze mij ontnomen hebben."
Renske Leijten loopt ook mee
Renske Leijten loopt ook mee © Rijnmond
Bij het kantoor van de Belastingdienst sprak een aantal politici, daarna is een eisenpakket overhandigd aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Zij is verantwoordelijk voor de afhandeling van het schandaal, waaronder ook de compensatie voor de slachtoffers.
Staatssecretaris Van Huffelen neemt eisenpakket in ontvangst
Staatssecretaris Van Huffelen neemt eisenpakket in ontvangst © Rijnmond

Uitzoeken kost tijd

"Ik ben er de afgelopen tijd al heel hard mee aan het werk", reageert staatssecretaris Van Huffelen nadat ze het eisenpakket in ontvangst heeft genomen. "Dat recht doen aan ouders is één van de belangrijkste dingen. Dat betekent dat je het geld terugkrijgt dat je onterecht hebt moeten terugbetalen en dat daar schadevergoeding aan wordt toegevoegd. Deze moeders willen niet alleen begrijpen hoe dit gebeurt is, maar ook dat het nooit meer bij iemand anders gebeurt." Van Huffelen vindt het daarom belangrijk dat het toeslagensysteem verandert, zegt ze.
"Waar het snel kan doen we dat, maar we zien ook dat er ouders zijn bij wie de situatie zo ontzettend complex is, dat geld op allerlei verschillende manieren is teruggevorderd", legt de staatssecretaris uit. "Om dat goed uit te kunnen zoeken, hebben we toch echt meer tijd nodig. Ouders hebben aangegeven dat ze liever goed en grondig geholpen willen worden dan dat het in één dag moet. Maar het is duidelijk dat iedere ouder het liefst zo snel mogelijk deze periode wil afsluiten."
De gemeente Rotterdam wil ook dat de compensatie sneller gaat. Wethouder Grauss klaagde al vaker over de traagheid van het hele proces. Een deel van het probleem is dat de gemeente vanwege de privacywet niet alle gegevens van gedupeerden krijgt. De wethouder weet wel ongeveer hoeveel mensen in Rotterdam recht hebben op compensatie, maar hij weet niet wie het zijn en heeft geen contactgegevens.
Naast de trage afhandeling, gaat er ook nog steeds veel fout. Zo moeten sommige ouders hun compensatie van 30.000 euro meteen weer inleveren bij de bewindvoerder. Anderen staan nog steeds op een lijst van potentiele fraudeurs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl