nieuws

Rotterdam sleutelt aan regensensor

De regensensor voor fietsers
De regensensor voor fietsers
Rotterdam gaat de verkeerslichten met de zogenaamde regensensor anders afstellen. Dat laat de gemeente weten na raadsvragen van de VVD.
De regensensor zorgt ervoor dat verkeerslichten voor fietsers op de kruising tussen de Boezemlaan en de Bosdreef
. Auto's moeten daardoor juist langer wachten.
De proef is bedoeld om meer mensen op het fietszadel te krijgen, wat goed is voor het milieu. De VVD wijst echter op een keerzijde: auto's die langer moeten wachten voor een rood licht, stoten volgens onderzoekers fors meer schadelijke stoffen uit.
Gesleuteld
Volgens de gemeente wordt de komende tijd gekeken of de maatregel voldoende effect heeft. Ondertussen wordt alvast gesleuteld aan de sensor. Zo krijgen zowel rechtdoorrijdende fietsers als auto's uit de Boezemstraat bij regen voortaan langer groen.
De maatregel moet de verkeersdoorstroom verbeteren. De gevolgen voor fietsers zijn klein, belooft de gemeente. ''De wachttijd zal met enkele seconden toenemen, terwijl de wachtrij op de Boezemweg afneemt.'' Over het lot van de sensor wordt pas later besloten.
De sensor heeft tot dusver in elk geval een 'duidelijk positief effect' gehad voor fietsers. De gemiddelde wachttijd tijdens een regenbui nam af van 48 naar 33 seconden. Automobilisten staan bij nat weer juist iets langer te wachten: 29 in plaats van 21 seconden.