nieuws

Kustgebieden bedreigd door toenemende bebouwing

Lege stranden steeds zeldzamer
Lege stranden steeds zeldzamer
In kustgemeenten verrijzen steeds meer hotels, appartementen en jachtligplaatsen langs de stranden. In onze regio wordt er vooral gebouwd aan de kust van Ouddorp en Hoek van Holland. Natuurmonumenten spreekt van 'woekerbebouwing'.
De afgelopen drie jaar kwamen er onder meer in Ouddorp vijf hotelvilla's en ruim tweehonderd huisjes op een strandpark bij. En er zijn in die plaats plannen voor nog eens ruim 300 vakantiehuisjes in de Klepperduinen en Ouddorp Bad.
Langs de hele Nederlandse kust komen er binnenkort 6500 huisjes, hotelkamers, appartementen en ligplaatsen bij. Dat zijn er drie keer zoveel als er de afgelopen drie jaar zijn gebouwd.
Natuurmonumenten maakt zich zorgen. Kustbeheerder Ger Groot van de natuurorganisatie: "Hierdoor dreigt ons unieke open kustlandschap met uitgestrekte zandstranden en ongerepte duinen langzaamaan dicht te slibben. En dit is onomkeerbaar."
Begin dit jaar ontstond commotie over de plannen van minister Schultz om de regels voor het bouwen aan de kust te versoepelen. Tienduizenden mensen tekenden een petitie om de kust te beschermen. Nadat ook de Tweede Kamer de minister terugfloot, trok Schultz haar plannen in.
Natuurmonumenten pleit voor een landelijke Kustvisie. De organisatie vindt de vrijheid van provincies en gemeenten te groot. "Er moeten harde afspraken komen over de bescherming van de waarden van de Nederlandse kust; openheid, rust, leegte, stilte, donkerte en ongereptheid", zegt Groot.