nieuws

Zwanenburg over NK: 'Verwachten een geweldig feest'

Over precies een week begint de NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee. Een week lang zijn de beste Nederlandse renners te bewonderen op het Zuid-Hollandse eiland, met als klapstuk de wegwedstrijd voor profs op 25 juni. Goeree-Overflakkee is er klaar voor, zegt voorzitter Bert Zwanenburg. "We hebben wat tegenwind gehad, maar goed, zonder tegenwind heb je ook geen wind mee."
Meerdere ploegen hebben al getraind in aanloop naar de Nederlandse kampioenschappen, waaronder de Roompot-formatie van Rotterdammer Michael Zijlaard. "Ze zeggen dat het technisch is met veel bochten. Met de wind er bij kan het een interessante koers worden met misschien wel een verrassende winnaar. Op Goeree is altijd wind, zodra je de polder induikt."
De organisatie kampte enige tijd met een vrijwilligersprobleem, maar inmiddels niet meer. "Op de 18e en 22e is het helemaal ingevuld, we hebben zelfs nog een aantal reserves. We hebben een enorme prestatie geleverd om 700 vrijwilligers te vinden, het wordt een feest voor iedereen. Iedereen doet mee. De KNWU (de wielerbond, red.) had al gezegd dat het na de Giro (Ronde van Italië, red.) zou gaan lopen. Ze hebben gelijk gekregen. Het is de laatste weken enorm hard gegaan, veel mensen willen er bij zijn, het niet missen."
Ook financieel lijkt Zwanenburg het met zijn team op de rit te hebben. "We hebben wel zorgen gehad omtrent het liquiditeitstekort. Dat komt omdat wij een op zichzelf staande stichting zijn en vaak bij leveranciers vooruit moeten betalen. Daar lag wat druk, maar we hebben een evenement dat een miljoen euro moet opleveren op een haar na budgettair dicht. Dat is wel een prestatie denk ik."
Zwanenburg kijkt uit naar de start van de NK. "We verwachten een geweldig feest op de Brouwersdam. Nederland gaat eindelijk weten dat Goeree-Overflakkee een onderdeel is van Zuid-Holland en dat wij geen Zeeuwen zijn."