nieuws

Werk Capelse stadsdichter naar Afghaanse bibliotheken

Stadsdichter Miranda de Haan wint 'Schrijven voor Afghanistan'
Stadsdichter Miranda de Haan wint 'Schrijven voor Afghanistan' © Save the Children
Afghaanse kinderen die in eigen land een bibliotheek bezoeken, kunnen daar later dit jaar zomaar een werk aantreffen van de Capelse stadsdichter Miranda de Haan.
De Haan won tot haar eigen verbazing de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan van Save the Children. De competitie was bedoeld om de Afghaanse jeugd van leesvoer te voorzien.
In het door oorlog verscheurde Afghanistan is een groot tekort aan kinderboeken. Tienduizenden werken zijn vernietigd tijdens het conflict in het land.
Bibliotheekjes
Daarom worden dit jaar 368.000 boeken verspreid over Afghanistan. Lokale jongeren die graag een boek openslaan, kunnen daarvoor straks terecht bij speciale bibliotheekjes.
De bibliotheken worden onder meer ondergebracht in scholen en bij mensen thuis. Ook het werk van De Haan kan daar straks worden gelezen.
De tekst moet nog wel worden geschreven. De stadsdichter moet nu in de pen klimmen om een verhaal te schrijven voor kinderen die ruim 5000 kilometer van Nederland wonen.
Absurdistisch
''Ik denk dat het een redelijk absurdistisch klein verhaal gaat worden'', voorspelt De Haan, die bij het schrijven hulp krijgt van een van de Afghaanse juryleden van de wedstrijd.
''Een van de juryleden, Wim Daniëls, zei dat kinderen recht hebben op humor en wel hun eigen soort humor'', vertelt de schrijfster. ''En zo is het natuurlijk ook.''
Vliegend bed
Dat was ook haar insteek bij het verhaal waarmee ze de wedstrijd won: 'Toen Rorors Bed de Lucht In Vloog.' Een essay over een jongen en zijn vliegende bed met een 'eigen willetje'.
''Dingen die de lucht invliegen. Dat kan ook iets leuks zijn, dacht ik'', grapt de dichteres, verwijzend naar het gewelddadige conflict in het Aziatische land.
Gamen
In het verhaal vliegt het bed van Roror plots door het dak. De Haan: ''Het bed is het helemaal zat wat Roror doet. Op zijn bed zitten, cola drinken, colascheetjes laten en gamen.''
Dat klinkt veel jongeren waarschijnlijk bekend in de oren. Het verhaal verschijnt dan ook in een bundel voor Nederlandse kinderen.
Jury
Waarom het verhaal van de stadsdichter is gekozen uit 337 inzendingen, is onbekend. De jury heeft daar niets over prijsgegeven, zei een woordvoerder van Save the Children.
De schrijfster reageerde zelf in elk geval verrast toen ze tot winnaar werd uitgeroepen. ''Er waren twintig finalisten. Ik was erg verbaasd en blij'', vertelt ze.