nieuws

Buurt bezorgd om vondst asbest na sloop Asterlo

Bij de sloopwerkzaamheden van sporthal Asterlo bij de Slinge in Rotterdam is asbest ontdekt. Sommige omwonenden maken zich zorgen, maar volgens de projectleider van de gemeente is dat niet nodig.
Bijna niets herinnert op een druilerige maandagmorgen nog aan de sporthal die ooit aan de Asterlo op Rotterdam-Zuid te vinden was. Er staan groene hekken, ergens slingert nog wat rood-wit afzetlint en boven de hekken uit torent een voertuig van een sloopbedrijf.
De gemeente heeft omwonenden vrijdag een brief gestuurd, 'Tijdens de sloopwerkzaamheden is onverwacht asbest aangetroffen' zo staat er te lezen.
En, zo schrijft projectmanager Gert Jan Nust, het sloopafval zal onder asbestcondities worden afgevoerd. 'Dat wil onder meer zeggen dat de medewerkers van het sloopbedrijf daarbij beschermende kleding zullen dragen'.
'Niet geïnformeerd'
Fred en Pauline Severin hebben een kapsalon, vlakbij de voormalige sporthal. "Ik begreep niet dat het niet eerder gemeld was", zegt Pauline tegen Radio Rijnmond.
"Er kwam uit eerder onderzoek dat er asbest was aangetroffen. Dat hebben we ook netjes verwijderd", vertelt projectleider Nust. Al voor de sloop was volgens hem bekend dat er asbest zat, in tegenstelling tot de nieuwe vondst.
Maar, waarom zijn de omwonenden toen niet geïnformeerd? "Het antwoord op die vraag moet ik schuldig blijven, maar we hebben de bewoners wel geïnformeerd dat er gesloopt zou worden", zegt hij. Het echtpaar Severin zegt daarover nooit iets gehoord te hebben.

"Veilig tot je ervan afblijft"

Onlangs werd er dus onverwachts nog meer asbest gevonden in de overblijfselen van de sporthal.
"Het gaat niet om asbest in de lucht, maar om plaatgebonden vezels", legt de projectleider uit. "Dat is veilig tot dat je er vanaf blijft. Maar ja, er is de afgelopen tijd bepaald niet van afgebleven, getuige de letterlijke puinhoop die er ligt.
"We weten zeker dat het veilig is. Dat is onderzocht", zegt Nust resoluut. Toch lijkt het wel opmerkelijk dat er nergens een rond de bouwplaats een bordje staat met de melding dat er asbest is gevonden. De plaatselijke jeugd zou wel eens over het hek kunnen klimmen, suggereert de verslaggever. Dan is een bord misschien wel handig.

"Asbest kon verspreid worden door de wind"
"Klopt, we hebben de omliggende bewoners geïnformeerd", zegt de projectleider. "Er staan hekken omheen en het is de vraag of ze eventuele borden op een hek wel lezen."
Op de stelling dat het ontbreken van zo'n bord niet handig is, zegt de man van de gemeente "Dat weet ik niet." Ondertussen zijn Fred en Pauline bepaald niet gerustgesteld.
Gert Jan Nust zegt de bezorgdheid van de omwonenden wel te begrijpen. "Wij gaan nu in alle rust kijken hoe we dit afval het beste kunnen afvoeren", zegt hij.
Pauline: "Ik hoor nu dat het geen kwaad kan voor de volksgezondheid. Maar een paar weken geleden zijn ze gestaakt met slopen, omdat er een te harde wind stond en dat de asbest dan verspreid kon worden."
Ambtenaar niet op de hoogte
De ambtenaar zegt hiervan niet op de hoogte te zijn: "Dat zegt mij even niks, ik weet daar niet van. Ik ben sinds afgelopen dinsdag projectleider van dit project."
Op de vraag of het project tot nu toe een dikke onvoldoende verdient, komt een stellige reactie van Nust. "Dat denk ik niet. Ik denk dat wij dat op een zo goed mogelijk manier doen en bewoners daar ook zo goed mogelijk over informeren."
Hij belooft dat deze week alles opgeruimd zal worden. "Alle asbest en sloopafval. Mensen hoeven zich echt geen zorgen te maken."
Nust vindt wel dat het voor de gemeente nu wel tijd is geworden om met de omwonenden te gaan praten.