nieuws

Europese beurzen verder omlaag

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen lieten maandag over een breed front rode cijfers optekenen. Daarmee werden de zware verliezen van vrijdag verder verdiept. Beleggers blijven bezorgd over de wereldeconomie en een mogelijke Brexit.
De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtend 1,4 procent lager op 429,55 punten. De MidKap zakte 2,4 procent tot 632,84 punten. In Parijs en Frankfurt noteerden de graadmeters verliezen tot 1,5

procent, Londen daalde 0,4 procent. De beurzen in het Verre Oosten gingen maandag hard omlaag, mede door de sterkere Japanse yen en publicatie van gemengde cijfers over de Chinese economie.
De financiële markten kijken vooral uit naar later deze week. Woensdag wordt het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt. Naar verwachting blijft de rente onveranderd. Ook de Japanse, Britse en Zwitserse centrale banken komen deze week met rentebesluiten.
Vrijwel alle 25 hoofdfondsen op Beursplein 5 stonden in het rood. In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de grootste daler met een min van 8 procent, gevolgd door de financiële fondsen NN Group, ING en Aegon met
koersverliezen tot 2,7 procent. Alleen Boskalis hield het hoofd nipt boven water.
In de MidKap leverde Air France-KLM 0,8 procent in. Het luchtvaartconcern kampt sinds afgelopen zaterdag met stakende Franse piloten. Air France zei zondag dat maandag waarschijnlijk een vijfde van de vluchten geannuleerd moet worden. De acties duren in eerste instantie tot en met dinsdag.
EasyJet ging in Londen 0,6 procent omlaag. Piloten van de Britse prijsvechter die vanuit Amsterdam vliegen leggen op dinsdag tijdelijk het werk neer. In Stockholm daalde de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS
6,5 procent. Ook bij SAS wordt gestaakt door de piloten.
Beveiligingsbedrijf G4S was een opvallende daler in Londen met een verlies van 5,8 procent. De man die de aanslag in Orlando heeft gepleegd was beveiliger bij G4S.
De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 1,1 procent lager op 48,55 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent tot 50,15 dollar per vat.
De euro was 1,1267 dollar waard. Bij het Europese slot op vrijdag noteerde de euro 1,1273 dollar.