nieuws

Bankiers veroordeeld voor belastingfraude

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
Zeven voormalige managers van Deutsche Bank zijn veroordeeld wegens belastingontduiking bij de handel in
CO2-emissierechten. Een van de bankiers moet van de Duitse rechter drie jaar de cel in voor de criminele praktijken. De anderen ontlopen een verblijf in de gevangenis met voorwaardelijke straffen of boetes.
Het gaat om een schandaal dat een aantal jaar terug aan het licht kwam. De Duitse autoriteiten deden hiervoor tot twee keer toe een grote inval bij Deutsche Bank. Aanklagers onderzoeken nog vijftien andere werknemers en oud-medewerkers van het financiële concern. Met drie andere bankiers zijn schikkingen getroffen.
Ook de vorige maand teruggetreden topman van Deutsche Bank, Jürgen Fitschen, en oud-bestuurslid Stefan Krause zijn door de autoriteiten onder de loep genomen voor hun rol bij de fraude. Beiden hebben ontkend dat ze iets verkeerd gedaan hebben.
Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is al in 2010 gestopt met de handel in de emissierechten. Sindsdien is in totaal 220 miljoen euro aan onrechtmatige belastingkortingen terugbetaald aan de fiscus. Emissierechten zijn rechten die landen of bedrijven krijgen om vervuilende stoffen uit te stoten.
De affaire beperkte zich overigens niet alleen tot Deutsche Bank. De afgelopen jaren zijn in verband met deze zaak ook diverse andere personen veroordeeld. Zij werkten onder meer bij bedrijven die met Deutsche Bank in emissierechten handelden.