nieuws

'Zelfs koplampen en spiegels niet veilig voor dieven'

Koplampen, airbags en zelfs spiegels: dieven hebben het in de regio Rijnmond voorzien op onderdelen van dure auto's. Sommige automobilisten wapenen zichzelf nu tegen de rovers.
''Een klant van ons heeft een speciale rvs-beugel laten maken waaronder hij zijn auto wegzet, zodat de koplampen er niet uitgehaald kunnen worden'', zegt Martijn Pot van Möller Autoschade in Rotterdam. ''Het is absurd dat het nodig is.''
Politie Oude Maas sloeg onlangs alarm op Instagram. ''Afgelopen nacht zijn de koplampen van een Porsche weggenomen'', klonk het. Dergelijke diefstallen komen de laatste tijd vaker voor, waarschuwde de politie.
Gedupeerd
Gedupeerde automobilisten kloppen regelmatig aan bij het herstelbedrijf. ''Het komt de laatste tijd veel voor'', bevestigt vestingsmanager Pot. Dieven hebben het vooral voorzien op duurdere Duitse merken. Binnen enkele minuten kunnen ze een onderdeel uit een auto halen.
Volgens Pot nemen autofabrikanten al maatregelen om het dieven lastig te maken. ''Het is een kat-en-muisspel'', vertelt hij. ''Fabrikanten worden steeds inventiever. Alarmsystemen worden erop aangepast.''
Het wringt dat veel wagens zo zijn gebouwd dat onderdelen makkelijk los te schroeven zijn. ''Ook op manieren die niet wenselijk zijn'', verzucht Pot. Zo kan een koplamp volgens de manager snel worden verwijderd.
Parkeergarage
Hij merkt dat sommige klanten uit voorzorg zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat dieven hun auto onder handen nemen. ''Het mooiste is een eigen parkeergarage, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.''
De minder bedeelden die hun wagen op straat parkeren, kunnen volgens Pot ook maatregelen nemen. ''Zet een auto goed weg, bij voorkeur onder het licht van een lantaarnpaal'', adviseert hij.