nieuws

Stille tocht voor slachtoffers bloedbad homoclub VS

In Rotterdam wordt dinsdag een stille tocht gehouden voor de slachtoffers van de bloedige schietpartij in de Amerikaanse homobar in Orlando. Daar kwamen dit weekend tientallen mensen om het leven toen een man het vuur opende.
Leden van de Rotterdamse LGTB-gemeenschap reageren vol afschuw op het bloedbad. Ze zijn van plan dinsdag in een stille tocht naar het
te trekken. Daar worden bloemen neergelegd.
De LGTB'ers (Lesbiennes, Gays, Transgenders en Biseksuelen) verzamelen zich eerst in homoclub Ferry aan de Westblaak. Ze lopen vervolgens om 20:00 uur naar de kleurrijke oversteekplaats. Die symboliseert het feit dat iedereen welkom is in Rotterdam.
''We zijn een kwetsbare gemeenschap, nog altijd, en daarom hebben we elkaar nodig na zo’n vreselijke gebeurtenis'', schrijven de organisatoren van de tocht op Facebook. Ze willen samen bezinnen ''voordat we weer overgaan tot de waan van de dag''.
Monument
Ook in de andere grote steden wordt stilgestaan bij het bloedbad in Orlando. In Amsterdam en Den Haag vonden maandagavond herdenkingen plaats.
Zo verzamelden honderden mensen zich bij het homomonument op De Amsterdamse Westermarkt. Daar werden kaarsjes aangestoken en bloemen gelegd. Vicepremier
Lodewijk Asscher bracht ook een bezoek aan de bijeenkomst.
Ook in Den Haag zochten mensen elkaar op bij een homomonument. ‘’ Deze bijeenkomst is een eerbetoon aan de slachtoffers'', zei een woordvoerster van COC Haaglanden. ''Wat er in Orlando is gebeurd, raakt ons enorm.''
Vermoord
Belangengroepen voor LGTB'ers reageerden na de aanslag al vol ongeloof. ''Al die mensen die hun dierbaren voor altijd moeten missen. Vermoord, en waarschijnlijk alleen omdat ze LHBT zijn'', twitterde het COC, de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit.
Eerder betuigde burgemeester Ahmed Aboutaleb namens alle Rotterdammers zijn medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslag. Hij deed dat in een brief aan de burgemeester van het Amerikaanse Orlando.