nieuws

Justitie richt pijlen op criminele bikers na veldslag Blijdorp

Chaos bij de Van der Valk in Blijdorp door gevechten tussen bikers. Het OM probeert opnieuw één of meerdere clubs te laten verbieden.
Chaos bij de Van der Valk in Blijdorp door gevechten tussen bikers. Het OM probeert opnieuw één of meerdere clubs te laten verbieden.
Het Openbaar Ministerie gaat opnieuw proberen één of meerdere motorbendes te verbieden. Eenvoudig wordt dat niet, erkende minister Ard van der Steur maandag.
De minister van Veiligheid en Justitie beloofde eerder dit jaar om criminele motorbendes strenger aan te pakken. De maat was vol na
tussen rivaliserende bikers bij een Van der Valk-hotel in Rotterdam-Blijdorp.
Bezoekers van het hotel kregen in april de schrik van hun leven toen de leden van de Mongols en Hells Angels elkaar te lijf gingen en daarbij niet schroomden om vuurwapens te gebruiken. De massaal toegesnelde politie arresteerde ter plekke 23 verdachten.
Verbod
Justitie opent nu opnieuw de aanval op criminele bikers. Volgens Van der Steur bereidt het OM een rechtszaak voor om tot een verbod te komen. Een eerdere poging om de Hells Angels te verbieden mislukte, omdat niet kon worden bewezen dat de club crimineel was.
Het OM gooit het nu over een andere boeg door een civiele zaak aan te spannen. De insteek is dit keer dat een of meerdere 'outlaw motorcycle gangs' moeten worden verboden, omdat ze zich schuldig zouden maken aan het verstoren van de openbare orde.
Justitie hanteerde een vergelijkbare methode bij de aanpak van pedofielenvereniging Martijn. De procedure die toen werd gevoerd leidde tot een verbod.