nieuws

Europese beurzen verlengen verliesreeks

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De aandelenbeurzen in Europa koersten dinsdag wederom fors onder de slotstand van een dag eerder. Zorgen om de wereldeconomie en over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zetten het sentiment al enige tijd onder druk.
De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 1,5 procent lager op 422,05 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 622,33 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tussen de 1,2 procent en 1,4 procent in het rood.
De financiële markten zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Over het algemeen wordt geen renteverhoging verwacht. Onder meer het zwakke banenrapport maakt beleidsmakers voorzichtig. Daarnaast zal de Fed het referendum over een Brexit willen afwachten.
De hoofdindex op Beursplein 5 kende alleen maar verliezers. De kleinste minnen werden geschreven door ABN AMRO (min 0,5 procent) en ING Groep (min 0,6 procent). Kabelaar Altice was met een min van 3,6 procent de sterkste daler.
Randstad daalde 1,9 procent. De uitzender maakte, zonder een overnamesom prijs te geven, bekend dat het freelance marktplaats Twago overneemt.
In Parijs steeg Danone 0,3 procent. De Franse voedselfabrikant is positiever geworden over zijn winstgevendheid. In Stockholm verloor Ericsson 1,6 procent aan beurswaarde. Volgens mediaberichten gaat de maker van netwerkapparatuur fors snijden in het personeelsbestand. Daarbij zouden tot 4000 arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan.
Easyjet verloor in Londen 1,1 procent. Piloten van de prijsvechter die vanuit Amsterdam opereren, legden dinsdag tijdelijk het werk neer. Elektronicadistributeur Premier Farnell was op de beurs in de Britse hoofdstad de absolute uitblinker. Het bedrijf zag zijn beurswaarde ruim 50 procent stijgen na een overnamebod van het Zwitserse Daetwyler (min 4,3 procent in Zurich).
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 48,23 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper, en werd verhandeld voor 49,77 dollar per vat. De euro was 1,1216 dollar waard, tegen 1,1280 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.