nieuws

Brandweer miste meerdere alarmen fatale brand Hellevoetsluis

Brand in de Gruttostraat
Brand in de Gruttostraat
Brandweermensen hebben bij de woningbrand van vorige maand in Hellevoetsluis de eerste alarmmelding gemist. Daardoor zijn de maximale aanrijtijden van bijvoorbeeld een bluswagen en hoogwerker overschreden, zo blijkt uit onderzoek van de veiligheidsregio. Bij de brand in de Gruttostraat kwamen de twee hoogbejaarde bewoners om het leven.
Twee bevelvoerders en de chauffeur van het zogeheten Snelle Interventie Voertuig (SIV) hebben hun piepers de eerste keer niet gehoord, zo staat in het onderzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
Het SIV wordt bemand door twee brandweermensen: een bevelvoerder en een chauffeur. Het SIV wordt bij een brandmelding als een soort verkenner vooruitgestuurd om onder meer in te schatten hoeveel materieel nodig is om het vuur te blussen. De gealarmeerde bevelvoerder trof bij het SIV geen chauffeur aan.
De chauffeur van het SIV heeft verklaard dat hij vergeten was de speciale pieper op zijn slaapkamer te leggen. Hij werd wakker van de alarmmelding op zijn standaard-pieper, waardoor hij te laat bij het SIV was.

Minuten te laat

Voor een brand als die in de Gruttostraat geldt voor een SIV een maximale aanrijtijd van zes minuten. Uit het onderzoek van de veiligheidsregio blijkt dat het voertuig pas na 8 minuten en 14 seconden ter plaatse was.
De bluswagen overschreed de maximale aanrijtijd met ruim 6 minuten; de ladderwagen met ruim vier minuten. De voertuigen haalden die vertraging op weg naar de Gruttostraat niet meer in.
Toen het SIV ter plaatse kwam, stonden de begane grond en de eerste verdieping van de woning in brand. Op het moment dat het blusvoertuig arriveerde stond het volledige huis in lichterlaaie.
Niet te redden
De veiligheidsregio blijft bij de eerdere conclusie dat de brand zó hevig was dat de twee hoogbejaarde slachtoffers niet te redden waren geweest, ook al zou de brandweer op tijd zijn geweest.
De brand in de hoekwoning in de Gruttostraat ontstond volgens de onderzoekers in de gang en al snel stond de trap in brand. Daardoor was de enige vluchtroute geblokkeerd. Het vuur kon zich snel ontwikkelen tot een grote brand omdat het huis vol brandbaar materiaal zat.
Volgens omwonenden heeft de bewoonster van het gebouw tijdens de brand nog schreeuwend voor het raam gestaan. Er kwamen toen ook al grote zwarte rookwolken uit het gebouw.

Piepers

De leverancier van de piepers heeft de piepers van de twee bevelvoerders en de chauffeur van het SIV nagekeken om uit te sluiten dat de apparaatjes defect waren. Er werden geen mankementen gevonden. Bovendien hebben de bevelvoerders wel het tweede alarmsignaal van hun piepers gehoord.
De onderzoekers adviseren een luid kazerne-alarm te installeren op plekken waar personeel slapend verblijft.

Aanhouding

Begin deze maand is een 47-jarige man uit Spijkenisse opgepakt voor de brand. Hij wordt ook verdacht van andere brandstichtingen.
In de dagen na de brand hebben mensen bloemen neergelegd bij het huis aan de Gruttostraat.