nieuws

Noodverordening tegen Vlaardingse autobranden lijkt te werken

Autobrand Vlaardingen Dirk de Derdelaan - Foto Mirjam de Winter
Autobrand Vlaardingen Dirk de Derdelaan - Foto Mirjam de Winter
Sinds de Vlaardingse noodverordening tegen autobranden is nog maar een keer een auto in vlammen opgegaan. De maatregelen lijken te werken, zegt de gemeente.
Op dinsdag 17 mei kondigde burgemeester Bert Blase de noodverordening af. Tussen elf uur 's avonds en vier uur 's morgens kunnen mensen op straat preventief worden gefouilleerd. Wie brandbaar materiaal bij zich heeft, zoals lonten of aanmaakblokjes, kan worden aangehouden.

Fouilleren

"Sinds het instellen van de noodverordening hebben we ruim vijftig mensen gefouilleerd, op momenten dat surveillerende agenten daar aanleiding toe zagen", zegt een woordvoerder van de politie eenheid Rotterdam. "Daar is niets noemenswaardig uit gekomen."
Twee dagen na de afkondiging van de noodverordening ging opnieuw een auto in vlammen op, in de Gijsbrecht van Amstelstraat in de Westwijk. Daarna zijn er geen branden meer geweest.
De verordening blijft, zoals was aangekondigd, in ieder geval van kracht tot half juli. Daarna bekijkt de gemeente of de maatregel wordt verlengd.
Het onderzoek naar de brandstichters is nog niet afgerond. Er is nog niemand aangehouden.