nieuws

Brandweerprotest tegen hogere pensioenleeftijd

Brandweermannen hebben dinsdagmiddag een luid protest late horen tegen verhoging van hun pensioenleeftijd. Kort na 15.00 uur lieten ze in de hele regio hun alarm horen, onder meer op de stoep van het stadhuis van Rotterdam.
Drie brandweerwagens lieten op de Coolsingel vijf minuten lang hun sirene horen. "We wilden burgemeester Aboutaleb even wakkerschudden", zegt actieleider Richard Broekhoven.

Van 59 naar 63

Brandweermannen krijgen nu nog op hun 59ste hun functioneel leeftijdsontslag en kunnen dan met pensioen. Volgens een nieuwe cao - waarover nog wordt onderhandeld- dreigen ze dat pas op hun 63ste te krijgen. De laatste jaren moeten ze dan op kantoor werken.
De cao-onderhandelingen liggen nu stil en gaan rond 20 juni weer verder. De verhoging van het functioneel leeftijdsontslag is een heet hangijzer in de gesprekken.

Mogelijk meer acties

Omdat de cao-gesprekken formeel nog bezig zijn, zijn er nog geen verdere acties gepland. Maar die gaan waarschijnlijk wel komen.
De lawaaiactie heeft een estafettevorm. Maandag waren de sirenes ook al te horen in Utrecht. Vorige week was Amsterdam aan de beurt.