nieuws

Crisis Ambulancedienst ZHZ kost directielid de kop

Ambulance Kleding Medewerker Stockfoto
Ambulance Kleding Medewerker Stockfoto © Tom van Vark
De crisis bij de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid in Dordrecht lijkt bezworen. Directeur Hans Jansen keert terug op zijn post, maar de financieel verantwoordelijke bij de dienst, Diana Boender, verliest haar baan.
Volgens Christien ter Linde, waarnemend woordvoerder van de overkoepelende Dienst Gezondheid en Jeugd (DGJ), is zij formeel met "de directeur van de DGJ in gesprek over een oplossing. Verder kunnen we daar niets over zeggen."
Interim-directeur Karel van Hengel van de DGJ heeft de besluiten genomen na gesprekken met betrokkenen en onderzoek door Wagenaar en Hoes. Dat bureau werd ingehuurd, toen de crisis acht weken geleden uitbrak.

Conflicten

Directeur Jansen zette na een 14 maanden slepend conflict de financiële topvrouw op non-actief. Nog diezelfde dag werd hij, door de voorganger van Van Hengel, zelf ook met buitengewoon verlof gestuurd.
Bij het personeel en de ondernemingsraad liepen de gemoederen de afgelopen weken hoog op. Boender had sinds haar aanstelling tal van conflicten met leidinggevenden, waaronder ook de oud-directeur. Die eindigden steevast in vertrek of overplaatsing van die mensen.

Niet openbaar

Directie en bestuur van de DGJ toonden zich jarenlang gevoelig voor signalen van de controller als zouden medewerkers niet integer zijn. Dat verwijt trof ook Jansen, toen hij haar wilde verwijderen. Onderzoek wijst nu uit, dat de directeur niets verkeerd deed.
Het onderzoeksrapport is niet openbaar, zegt Ter Linde. "Het rapport gaat over mensen en we respecteren hun privacy." Wat het rapport zegt over de rol van het (dagelijks) bestuur is niet duidelijk. "Dat was ook geen onderdeel van de onderzoeksopdracht", zegt ze.

Oplossing

De ondernemingsraad van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid dreigde vorige week het vertrouwen op te zeggen in de directeur en het bestuur van de DGJ, als er op 13 juni geen oplossing zou zijn. Die is er een dag later nu dan toch.
Hans Jansen wil nog niet reageren op het voor hem heuglijke nieuws: "Ik ga eerst met mijn mensen binnen de dienst spreken", zegt de directeur. Controller Diana Boender, die het veld moet ruimen, was niet voor commentaar bereikbaar.