nieuws

Burgemeester schrikt van onderzoek fatale brand Hellevoetsluis

Burgemeester van Hellevoetsluis Milène Junius zegt dat ze geschrokken is van enkele conclusies uit het onderzoek naar de fatale brand van vorige maand. Ze eist dat alle aanbevelingen uit het onderzoeksrapport "met spoed worden uitgevoerd" door de veiligheidsregio..
Drie brandweermensen hoorden hun pieper in eerste instantie niet, waardoor de brandweer
, zo blijkt uit het dinsdag verschenen rapport. De twee hoogbejaarde bewoners kwamen om het leven door de felle brand.

'Uitkomst hetzelfde'

Burgemeester Junius herhaalt de conclusie dat de uitkomst "zeer waarschijnlijk niet anders was geweest als de opkomsttijden binnen de norm waren gebleven".
Ze onderschrijft met andere woorden de conclusie van de onderzoekers het echtpaar niet meer te redden was, ook als de brandweer op tijd zou zijn geweest. Het vuur was zo heftig, dat er geen redden meer aan was.
Wel stelt Junius dat zaken die zijn misgegaan "echt niet meer mogen gebeuren in de toekomst".
De burgemeester besluit dat ze wel veel waardering heeft voor de inzet van de brandweer aan de Gruttostraat. "De mannen en vrouwen die daar aanwezig waren hebben naar eer en geweten gehandeld en goed werk verricht. Daar doet dit rapport niets aan af."

Alarmering moet beter

Het onderzoek is uitgevoerd door het eigen team Brand- en Incidentonderzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
De onderzoekers doen vooral voorstellen om de alarmering te verbeteren. Bijvoorbeeld door een luid brandalarm op te hangen in kazernes waar brandweermensen slapen.
Piepers die technisch niet in orde zijn, moeten worden vervangen.
De onderzoekers adviseren ook snel 'slimme pagers' in te voeren waarop brandweervrijwilligers direct kunnen aangeven of ze beschikbaar zijn.