nieuws

Rotterdam wil taboe rond ouderenmishandeling doorbreken

Mishandeling, verwaarlozing en uitbuiting van ouderen komt steeds vaker voor. Naar schatting worden jaarlijks 200.000 ouderen van boven de 65 jaar er slachtoffer van. Velen durven er niet over te praten, laat staan het aan te kaarten. Rotterdam wil dit taboe doorbreken.
Ouderen hangen de vuile was liever niet buiten en daardoor blijft ouderenmishandeling vaak onder de radar. "Ouderen praten niet makkelijk over hun problemen, dus er speelt heel veel achter de voordeur", zegt Debby Huijsman van het team ouderenmishandeling.

Nauwelijks meldingen

Het vermoeden is jaarlijks 200.000 slachtoffers van ouderenmishandeling en dat staat in schril contract met het aantal meldingen. In onze regio ging het vorig jaar om 177 meldingen. Veruit de meeste gevallen gaan over financiële uitbuiting, daarna volgen psychische mishandeling, geweld en verwaarlozing.
De gevolgen kunnen heel schrijnend zijn, zoals in het geval van een oudere man die na het overlijden van zijn vrouw de geldzaken aan zijn zoon overlaat. Debby Huijsman: "Uiteindelijk konden de rekeningen en huur niet meer betaald worden en trok de woningcorporatie aan de bel toen een huisuitzetting dreigde." De zoon bleek het geld van zijn vader vergokt te hebben.

Kwetsbaar doelwit van eigen familie

Ouderen zijn een kwetsbaar doelwit, vaak van hun eigen familie en directe omgeving. Een extra kwetsbare groep zijn de dementerende ouderen. Er zijn voorbeelden bekend van mensen die worden vastgebonden als hun partner boodschappen gaat doen. Ook al gebeurt dit vanwege vergeetachtigheid, onvoorspelbaar gedrag en dwaalneigingen van de dementerende, het is een vorm van ouderenmishandeling.
De gemeente Rotterdam stelt extra mankracht beschikbaar om ouderenmishandeling op te sporen en aan te pakken. Wethouder Hugo de Jonge: "We hebben specialisten voor de ouderenzorg aangesteld om mensen veel bewuster te maken van het fenomeen ouderenmishandeling."
Het team ouderenmishandeling moet het vooral hebben van meldingen uit de directe omgeving. Wethouder De Jonge: "Dit vraagt om een alerte verzorging, verpleging, omgeving en familie."
Het meldpunt ouderenmishandeling is te bereiken op 0800 - 2000. Als daar een melding binnenkomt, dan wordt het opgepakt in samenwerking met ouderenzorg of politie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl