nieuws

Koolwijk: 'Ik wil goede basis voor mijn zoontje'

Ryan Koolwijk speelt komend seizoen weer in het shirt van Excelsior. In aanloop naar het nieuwe seizoen traint Koolwijk deze zomer samen met Luigi Bruins op Woudestein. Voor de 30-jarige middenvelder was zijn zoontje een belangrijke reden om terug te keren naar Nederland. ''Ik wil gewoon een goede thuisbasis voor hem hebben.''
Koolwijk beleefde de afgelopen anderhalf jaar naar eigen zeggen 'een topperiode' bij AS Trencin in Slowakije. Hij speelde in totaal 54 wedstrijden voor de ploeg uit Trencin en scoorde daarin tien doelpunten. De middenvelder won vier prijzen, twee keer de landstitel en twee keer de Slowaakse beker.
Ondanks de goede periode keert Koolwijk terug bij Excelsior. "Mijn kleine heeft een dag in het ziekenhuis gelegen. Dat was niet heel ernstig. Hij moest voor controle in het ziekenhuis blijven, maar toen ben ik naar Nederland gekomen. Toen kwam ik familie en vrienden tegen. Vanaf dat moment had ik wel zoiets van: ik zou graag terug willen komen", aldus Koolwijk. "Mijn kleine is drie jaar. Hij gaat binnenkort naar school. Ik wil gewoon een goede thuisbasis voor hem hebben.''
Behalve zijn zoontje speelt het weerzien met Luigi Bruins een grote rol. "Luigi is een goede vriend van mij. We praten er eigenlijk al jaren over dat het fantastisch zou zijn als we hier samen in het eerste zouden kunnen spelen."
De middenvelder speelde van 2007 tot 2011 op Woudestein. In zijn eerste seizoen degradeerde Koolwijk met Excelsior naar de eerste divisie. In het seizoen 2010/2011 keerden de Kralingers terug op het hoogste niveau van Nederland. Koolwijk speelde in totaal 130 wedstrijden voor Excelsior en maakte daarin twaalf doelpunten. Later kwam hij uit voor N.E.C. en FC Dordrecht.
Koolwijk erkent dat Excelsior in de afgelopen jaren een degelijke eredivisionist is geworden. "Het is nu aan ons dat Excelsior voor het derde jaar op rij in de Eredivisie blijft."