nieuws

Drechtsteden krijgen 5 ton terug van sjoemelende adviseur

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
ICT-specialist Peter J. moet de Drechtsteden bijna een half miljoen euro terug betalen. Volgens de Rotterdamse rechtbank heeft hij bij zijn werk voor het samenwerkingsverband van zes gemeentes onrechtmatig gehandeld.

De rechtbank gaat ervan uit dat de man er persoonlijk beter van geworden is, omdat hij niet wilde antwoorden op de vraag of hij zelf twee ton 'smeergeld' ontving van een bedrijf en getuigen dat verhaal niet konden of wilden weerleggen.

Nieuw computersysteem

Peter J. adviseerde de Drechtsteden bij de aanschaf van een nieuw computersysteem. In een tussenvonnis in maart 2015 stelde de rechtbank al vast dat de zes gemeenten door zijn advieswerk een rekening kregen die vele tonnen te hoog uitviel.
Het samenwerkingsverband eiste ruim 8 ton van de man terug. Het ging om zo'n 7 ton aan 'onrechtmatige verrijking', bijna 20.000 euro aan ten onrechte gedeclareerde uren en ruim 70.000 euro voor het onderzoek, dat nodig was om uit te zoeken wat er precies gebeurd was.

Adviseur speelde onder een hoedje met leverancier

De schadeclaim werd later verlaagd naar zes ton en is nu door de rechter vastgesteld op 490 duizend euro. Tijdens de rechtzaak werd duidelijk dat Peter J. onder één hoedje speelde met een leverancier van servers. Hij adviseerde de Drechtsteden om ze bij Benelux Soft te kopen.
De zes gemeentes betaalden er 1,7 miljoen euro voor. Peter J. had er voor gezorgd, dat het bedrijf ze zelf kon inkopen voor 959.000 euro. De rechtbank noemt de marge buitensporig en constateert dat J. andere bedrijven onterecht buitenspel zette.
Bij de Drechtsteden ontstond argwaan over de adviseur, toen voor acht exact dezelfde servers later 955 mille moest worden betaald. Dat leidde tot intern onderzoek en in 2014 tot aangifte tegen de man.