nieuws

'OM maakt Rotterdamse Holleeder van hem'

Verdachte van drugssmokkel en poging tot liquidatie Henk E.
Verdachte van drugssmokkel en poging tot liquidatie Henk E.
Advocaten in het proces tegen Henk E. zijn boos over de beeldvorming rond hun cliënt. "Justitie wekt de indruk dat we hier met de Willem Holleeder van Rotterdam te maken hebben."
Henk E. (64) zit al ruim een jaar vast voor de import van 400 kg cocaïne uit Brazilië, de invoer van een onbekende hoeveelheid drugs uit Panama, omkoping van een Rotterdamse
en een mislukte liquidatie van medeverdachte René F.
Volgens advocaat Jan Boone is daar geen bewijs voor. "Hij zit voor helemaal niets vast. Alleen op zijn naam. En het beeld dat ze van hem schetsen. Zodat de rechtbank denkt: laten we die nog maar een tijdje vasthouden."

Liquidatie

Boone somde de andere zaken op, waarmee Henk E. in verband wordt gebracht. Dat zijn de moord op Pepijn van der Velde (februari 2013) en de poging tot liquidatie in de Lekstraat in Spijkenisse (april 2014). Verder valt zijn naam ook in het dossier bij de vergismoord op Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs (januari 2014) en de moord op Rinus Moerer (april 2014). Justitie ging daar niet op in. "Wij zijn niet uit op beeldvorming. Meneer staat hier alleen terecht voor drugs en poging liquidatie."
Advocaat Boone wilde alle lopende onderzoeken tegen zijn cliënt en de zaken tegen de medeverdachten gecombineerd hebben. "We zien nu steeds een stukje van het geheel, met andere officieren en andere rechters. Ik zeg tegen de rechters hier: u wordt in de maling genomen. Ze vertellen u ook niet alles. U moet dit proces stopzetten en mijn cliënt voorlopig naar huis sturen."

Infiltrant

Onduidelijk is volgens de advocaat ook de rol van een man die prominent voorkomt in het dossier: Mustafa B. "Hij zat en zit middenin de drugshandel. Het is een criminele infiltrant. Welke informatie komt van hem? En waarom loopt hij nog los rond? Zolang dat niet duidelijk is, moeten we ook stoppen." Volgens justitie is Mustafa B. als getuige gehoord en heeft dat 'relevante uitlatingen' opgeleverd.
De Rotterdamse rechter was niet gevoelig voor de argumenten van advocaat Boone: de zaak gaat gewoon door en Henk E. blijft voorlopig vastzitten. Dat geldt ook voor zijn zoon Marco E.(24), die alleen voor de drugsfeiten in de cel zit.

Afgeluisterd

Marco's advocaat, R. Zilver, deed een eerste poging om gaten te schieten in het bewijs. "Marco en Henk E. zijn veelvuldig afgeluisterd. Maar de politie schrijft dingen op over die gesprekken, die ik helemaal niet terug hoor." Zilver liet een fragment horen in de zaal. "De recherche noteert hier het woord 'douane', maar ik hoor het niet."
Volgens justitie zijn de gesprekken met gespecialiseerde apparatuur beluisterd. De rechter zag nog geen aanleiding om vraagtekens te zetten bij de vele pagina’s tekst die zijn opgetekend over de afgeluisterde gesprekken.
De zaak tegen vader en zoon E. wordt in september inhoudelijk behandeld. Er zijn negen dagen uitgetrokken voor het proces.