nieuws

Honderden mensen herdenken slachtoffers Orlando in Rotterdam

Honderden mensen hebben dinsdagavond in Rotterdam meegelopen in een stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Orlando. Met regenboogvlaggen, kaarsen, bloemen en Amerikaanse vlaggen liepen de deelnemers door het centrum van de stad.
De tocht was georganiseerd door de Rotterdamse LHBT-gemeenschap en volgde op herdenkingen bij de homomonumenten in Amsterdam en Den Haag. De bijeenkomst in Rotterdam was drukbezocht en verliep precies zoals de bedoeling was in alle rust.
Deelnemers liepen van café Ferry aan de Westblaak naar het zogeheten regenboogzebrapad bij het Churchillplein. Daar legden ze bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers, waarna ze terugkeerden naar het beginpunt.

Aanslag

Dader Omar Mateen, een Amerikaan van Afghaanse afkomst, schoot in de nacht van zaterdag op zondag 49 mensen dood in homobar Pulse in Orlando. Hij had kort voor de geweldsuitbarsting het alarmnummer gebeld om te melden dat hij in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) handelde.
"Ik hoor van heel veel mensen dat het ze boos maakt. Ik werd vooral meteen heel erg verdrietig", vertelt Gert-Jan Verboom, een van de organisatoren van de herdenking. Hij dacht ook direct aan zijn islamitische vrienden. "Hoe pijnlijk moet het voor hen zijn dat zoiets gebeurt in de tijd waarin zij ramadan houden?"
Over de mogelijke religieuze motieven van de dader zegt Verboom: "Mensen kunnen van alles iets lelijks maken. Of het nou religie is, cultuur of seksuele geaardheid. Als mensen willen, kunnen ze overal iets negatiefs in zien. We moeten dat juist nu zelf niet doen. We moeten vooral die labels loslaten en als community steun bij elkaar zoeken." Hij waarschuwt ertegen om als reactie op het geweld anderen te veroordelen of uit te sluiten van de maatschappij.

'Het voelt heel dichtbij'

"Ik was er stil van. Maar niet stiller dan bij Parijs of Zaventem. Het voelt alleen wel dichterbij, het is een hele hechte kleine gemeenschap", vertelt Claudio voor aanvang van de tocht. Een dergelijke aanslag kan volgens hem overal gebeuren. "Er hoeft maar één iemand een andere mening te hebben en het gebeurt", verzucht hij. "Maar laten we niet thuisblijven en gewoon doorgaan met waar we mee bezig zijn en dat is onszelf zijn", zegt hij. "Je kunt beter de liefde bedrijven en het gezellig maken met elkaar dan mensen doodschieten.''
De uitzending van Rijnmond Nu stond dinsdag in het teken van de aanslag in Orlando, de stille tocht en de stand van de tolerantie van lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen in onze eigen steden. Luister de uitzending hier terug.