nieuws

Leefbaar: extra geld naar buitenruimte en Rotterdam-Oost

Na jaren van bezuinigingen heeft de Rotterdamse coalitie van Leefbaar, D66 en CDA voor het eerst een extraatje van 60 miljoen euro. De coalitiepartijen hebben de afgelopen weken onderhandeld waaraan dit geld besteed gaat worden. De grootste coalitiepartij Leefbaar lijkt de meeste miljoenen naar zich toe te trekken.
De extra miljoenen zijn eindelijk goed nieuws na jaren van minder en minder. Volgens bronnen binnen Leefbaar gaat er geïnvesteerd worden in een schone buitenruimte. Een schone stad is al het paradepaardje van wethouder Joost Eerdmans, maar daar gaat nog een schepje bovenop. Er komen meer openbare toiletten op straat en er wordt sneller gereageerd op meldingen van afval op straat. Ook zullen vervuilers aangesproken worden op hun gedrag.

Opknapbeurt voor Oost

Op het verlanglijstje van Leefbaar staat verder een opknapbeurt van Rotterdam-Oost. Volgens de leefbaren is dit deel van Rotterdam de laatste jaren ondergesneeuwd geraakt door de aanpak van achterstandswijken in Zuid en West. Het extra geld gaat naar de verbetering van de buitenruimte in de wijken Ommoord, Zevenkamp en Oosterflank.
Er komt meer buitenverlichting en slecht onderhouden wandelpaden worden aangepakt. Bij de besteding van het extra geld wordt vooral rekening gehouden met de ouderen in de wijken. Ook wordt extra ingezet op de aanpak van woonoverlast en hangjongeren.

Verloerderde panden op Zuid

Extra geld gaat ook naar de aanpak van verloederde panden in Rotterdam-Zuid. Het opknappen van de particuliere woningvoorraad is al onderdeel van het Nationale Programma op Zuid, Rotterdam intensiveert de aanpak met extra geld.
Leefbaar rekent ook tot zijn onderhandelingsresultaat dat de afvalstoffenheffing verder omlaag gaat. Moest een gezin in 2014 nog 372 euro betalen voor het ophalen van hun huisvuil, in 2017 gaat dat omlaag naar 343 euro en in 2018 naar 339 euro.

Gymnasium op Zuid

Alle drie de coalitiepartijen zijn voorstander van een extra investering in de huisvesting van het eerste zelfstandige gymnasium op Zuid. De aanpak van onderwijsachterstanden zijn belangrijk, maar zo krijgt de groep kinderen met talent en behoefte aan uitdaging, ook meer aandacht.
De topprioriteit veiligheid uit het verkiezingsprogramma van 2014 laat zich niet makkelijk terug lezen in dit wensenpakket. Volgens Leefbaar heeft veiligheid al de hoogste prioriteit met extra controleurs op de metro en het bouwen van 'aso-woningen'. Ook wordt veiligheid bij de extra investering in buitenruimte en Rotterdam-Oost niet uit het oog verloren.

Verlichting

De totale jaarbegroting van de gemeente Rotterdam bedraagt 3,5 miljard euro en de extra speelruimte van 60 miljoen euro lijkt een peulenschil. Toch komt deze meevaller als een verlichting. De afgelopen jaren kon er alleen in de stad geïnvesteerd worden als eerst op een andere post werd bezuinigd. Voor het eerst kan de coalitie iets extra's doen zonder te schrappen en zonder een lastenverzwaring voor de burgers.