nieuws

Beurzen Europa eindelijk weer omhoog

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen gingen woensdag eindelijk weer eens omhoog. Daarmee toonden de markten wat herstel van de zware verliezen van de afgelopen tijd, mede veroorzaakt door de vrees voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. Beleggers kijken daarnaast uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.
De Amsterdamse AEX-index, die de afgelopen week circa 7 procent inleverde, stond aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 422,86 punten. De MidKap won 1,3 procent tot 626,83 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,5 procent omhoog.
Bijna alle hoofdfondsen in Amsterdam stonden in het groen. De sterkste stijger was baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis (plus 3,5 procent). De grootste daler in de AEX was maritiem oliedienstverlener SBM
Offshore met een min van 0,9 procent.
ArcelorMittal werd ruim 1 procent meer waard. Het door zwakke marktomstandigheden geteisterde staalconcern liet weten dat het zijn schuld verder wil afbouwen door voor in totaal 600 miljoen dollar aan obligaties terug te kopen.
Verder kunnen in Amsterdam enkele biotechnologiebedrijven rekenen op bovengemiddelde belangstelling. In de MidKap was Galapagos de koploper. Het biotechnologiebedrijf meldde positieve onderzoeksresultaten en won 4,3 procent.
Op de lokale markt kreeg Esperite er ruim 15 procent bij. Het stamcelbedrijf liet weten dat een eerder aangekondigde reorganisatie om kosten te besparen vruchten begint af te werpen. Curetis meldde goede
vorderingen met zijn technologie voor bloedonderzoek en werd beloond met een koerswinst van 0,9 procent.
Het Britse softwarebedrijf Aveva leverde in Londen bijna 13 procent in. Het liet weten dat hernieuwde overnamegesprekken met het Franse Schneider Electric (plus 3 procent in Parijs) op niets zijn uitgelopen. Inditex, het moederbedrijf van kledingketen Zara, won in Madrid 3 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent op 47,93 dollar. Brent werd 1,4 procent goedkoper op 49,11 dollar. De euro was 1,1230 dollar waard, tegen 1,1209 dollar bij het Europese slot dinsdag.