nieuws

Dordrecht passeert Rotterdam als prettige stad

"Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt." Toch? Nou, niet dus. Volgens onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten maakte Dordrecht in tien jaar tijd een reuzensprong op de ranglijst van aangename steden: van plaats dertig naar veertien. Dordrecht is Rotterdam inmiddels voorbij als het aankomt op prettig wonen.

De onderzoekers kijken jaarlijks naar criteria zoals het aantal banen, het aanbod van cultuur en allerhande festivals, veiligheid, gezondheidsvoorzieningen en de verhouding tussen koop- en huurwoningen. Dordrecht steeg afgelopen jaar van plaats zeventien naar veertien. Rotterdam daalt en komt op de oude plek van Dordrecht. Spijkenisse blijft traditioneel een laagvlieger en staat nog net boven Sittard-Geleen en hekkensluiter Emmen op een 48e plek.

Vrolijke sfeer

In Dordrecht heerste woensdagochtend een vrolijke sfeer op het stadskantoor. "Ik hoorde gisteravond dat er wat aankwam", zegt wethouder Piet Sleeking. Maar deze uitslag had de bestuurder niet verwacht. "We zijn trots op een plek boven steden als Breda en Delft. Jarenlang bouwen en investeren door gemeente en bedrijfsleven werpen hun vruchten af."
De wethouder doelt daarmee onder andere op de bouw van het nieuwe Onderwijsmuseum, museum Hof van Nederland, de Sportboulevard, cultuurcentrum Energiehuis en het Gezondheidspark. Grote projecten waar veel geld in is gestoken.
De gemiddelde Dordtenaar staat bekend om zijn voorliefde voor mopperen. In de splinternieuwe wijk Stadswerven is daar op woensdagochtend weinig van te merken. Toen de kavels werden verdeeld, waren er aspirant-bewoners die meer dan een week kampeerden om een stekkie te bemachtigen.

'Rotterdam was onbetaalbaar, maar nu wonen we perfect'

Een bewoonster die de sleutel van haar nieuwe woning twee weken geleden kreeg: "We hebben eerst in Rotterdam gezocht, maar dat was onbetaalbaar voor ons. Hier wonen we op fietsafstand van het centrum. Met tuin en vlakbij het water. Perfect."
Een paar kilometer naar het zuiden ligt de vroegere probleemwijk Oud-Krispijn. Bewoner Eric van den Berg woont er bijna 25 jaar en ziet zijn wijk als toonbeeld van de Dordtse opmars. "Dit was een wijk met veel criminaliteit, tot moord aan toe. Maar kijk hoe het hier verbeterd is. Er is veel gesloopt en herbouwd. De wijk is frisser, vooruit gegaan."
Is het dan al crescendo op het eiland van Dordrecht? Nee. Wethouder Sleeking heeft een duidelijke wens voor de toekomst: meer banen en meer bedrijvigheid. Ook Eric van den Berg weet wat er nodig is voor een klassering in de top-10. "Dordt moet zichzelf beter gaan verkopen naar de buitenwereld toe. Verder is de leegstand in winkelpanden in het centrum dramatisch."

Van Spijkenisse naar Dordt

Bernard Laparlière en zijn partner verhuisden zeven maanden geleden van nummer 48 Spijkenisse naar Dordrecht. Het verschil is groot, zegt de gewezen Fransman. "Spijkenisse is in de jaren zeventig snel gegroeid als vinex-locatie. Misschien te snel. Daardoor mist het een ziel. Die heeft Dordrecht wel. Bovendien wordt hier veel georganiseerd, zoals Dordt in Stoom en muziekfestival Big Rivers."
Toch kan ook Dordrecht leren van Spijkenisse, vindt hij. "Hier bind ik mijn zakken met plastic aan een lantaarnpaal. Spijkenisse is op gebied van duurzaamheid verder. Daar had ik een ondergrondse container in de straat. Verder vind ik het parkeerbeleid in Spijkenisse moderner."