nieuws

Kitesurfers bezorgd om voortbestaan surfplek

Het zijn spannende tijden voor kitesurfers in onze regio. Rijkswaterstaat wil surfen op het Maasvlaktestrand (De Slufter) en voor de kust van Oostvoorne mogelijk verbieden als uit onderzoek blijkt dat vogels worden verjaagd.
De Rotterdamse Partij voor de Dieren vindt dat er niet gesurfd moet worden in het kustgebied. "Het is een heel kwetsbaar stuk natuur", aldus burgerraadslid Ruud van der Velden. "De druk op de dieren in de regio Rijnmond is al heel groot."

Ongerust

Kiters zijn zich van geen kwaad bewust en zijn ongerust. De Slufter is volgens hen een van de mooiste plekken om te kitesurfen. Ze zijn bang dat ze daar in de toekomst niet meer welkom zijn.
Zo'n twintig kitesurfers spraken hun zorgen woensdagavond uit bij een raadscommissie op het stadhuis in Rotterdam.
Respect
"Uit ervaring weten we dat we de natuur met respect behandelen", vertelt René Bos. Hij behartigt de belangen van kitesurfers uit heel Nederland. "De verstoring van het milieu is nihil."
Bovendien "kan het niet zo zijn dat het belang van vogels voor het belang van de kitesurfers gaat", vindt een van de kiters.

Onderzoek

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de gevolgen van kitesurfen voor de natuur. In 2018 moet het onderzoek klaar zijn en wordt duidelijk of kitesurfers hun heil ergens anders moeten zoeken.
Wethouder Adriaan Visser (Sport) heeft beloofd om de belangen van de surfers onder de aandacht te brengen bij Rijkswaterstaat.