nieuws

Museon breekt lans voor Wereldmuseum

Wereldmuseum
Wereldmuseum
Als de subsidie aan het Wereldmuseum in Rotterdam wordt geschrapt, maakt de gemeente een grote fout met verstrekkende gevolgen. Dat zegt de directeur van het Haagse museum Museon en voorzitter van de Stichting Volkenkundige Collecties Nederland, Marie Christine van der Sman, in een protestbrief aan Rotterdam.
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseerde begin deze maand de subsidie aan het Wereldmuseum
. Als het aan het adviesorgaan ligt, stelt Rotterdam slechts 450.000 euro van de aangevraagde 4 miljoen euro beschikbaar.
Wereldtop
Hiermee wordt het Wereldmuseum volgens Van der Sman in feite de nek omgedraaid. 450.000 euro zou net genoeg zijn om de huur van het depot en het personeel te betalen. Samenwerken met andere musea, zoals de RRKC adviseert, is daardoor niet aannemelijk, zegt ze.
De directeur vindt dat het Wereldmuseum moet blijven, omdat het een van de belangrijkste etnografische collecties van Nederland heeft. Zo behoren de Oceanië- en Indonesiëcollectie "tot de absolute wereldtop".
Bovendien kan de collectie van het Wereldmuseum mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in gesprek brengen. "Die potentie zou juist in een multiculturele stad als Rotterdam benut moeten worden."
Doornroosje
Van der Sman wijst de gemeente Rotterdam er met klem op dat het museum juist aan het opkrabbelen is na problemen die ontstonden onder het bewind van de vorige directeur, Stanley Bremer. Hij stapte vorig jaar op na een vernietigend rapport.
"Met dit advies wordt de collectie in diepe slaap gebracht, net als Doornroosje in het gelijknamige sprookje, en kan slechts op lange termijn tot leven worden gekust", schrijft de directeur van Museon.
Museum Volkenkunde
Eerder deed het Museum Volkenkunde in Leiden een soortgelijke oproep. Volgens de gemeente Rotterdam zou het Leidse museum ook al in gesprek zijn met het Wereldmuseum over een eventuele samenwerking.