nieuws

Juncker: onzekerheid bij Brexit voorkomen

Vlag Groot Brittannië
Vlag Groot Brittannië
Mochten de Britten later deze maand besluiten uit de Europese Unie te stappen, dan zal dat gepaard gaan met een periode van wereldwijde onzekerheid. En die onzekerheid moet worden voorkomen. Dat zei voorzitter van Europese Commissie Jean-Claude Juncker donderdag op een economisch forum in Rusland.
De Britten stemmen op 23 juni in een referendum over het EU-lidmaatschap van hun land. Verschillende peilingen wijzen uit dat de beslissing over al dan niet uit de EU stappen, allesbehalve een gelopen koers is.
Volgens het hoofd van Europese Raad, Donald Tusk zijn de polls weinig bemoedigend. ,,Het is lastig om optimistisch te blijven'', aldus Tusk. ,,Het is fiftyfifty, alles is nog mogelijk.'' De Pool sprak donderdag op een persconferentie in Helsinki.
Juncker verdedigde overigens donderdag zijn beslissing om het forum in Rusland bij te wonen. Ondanks de aanhoudende spanningen over de crisis in Oekraïne moet een dialoog met Moskou gaande worden gehouden, zei hij in Sint-Petersburg. ,,Wij moeten niet alleen óver Rusland praten. Ik vind dat wij ook mét Rusland moeten praten, zijn leiding en zijn bevolking.''
De EC-voorzitter zei dat hij ,,openhartige'' besprekingen met de Russische president Vladimir Poetin zal voeren over uiteenlopende onderwerpen. Dat doet niets af aan de steun van de EU voor de territoriale eenheid van
Oekraïne. ,,Niets meer, niets minder'' dan volledige tenuitvoerlegging van de akkoord van Minsk kan leiden tot opheffing van de economische sancties die tegen Rusland zijn getroffen.