ROTTERDAM

Zo klinkt de Vijfde Symfonie met kenmerken van een hartritmestoornis door het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Een muziekstuk verweven met de kenmerken van een hartritmestoornis. Het klinkt raar, maar het Rotterdams Philharmonisch Orkest voerde dit dinsdag vakkundig uit. De Stoornis Symfonieën speelden namelijk wel een hele bijzondere vorm van klassieke muziek.
De kenners horen het meteen: er is iets aan de hand met de Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven. Arrangeur Henk de Vlieger kon zich helemaal uitleven op deze bijzondere vorm van klassieke muziek. "Soms is er een tel of een hele maat weg", licht hij toe. "Ook worden er soms sprongetjes in de muziek gemaakt. Dan gaat het tempo ineens heel veel sneller of juist zo traag dat je denkt: 'Wat is dit?' Het is heel bijzonder."
De tekst gaat verder onder de video. Tip: geluid aan!
Stoornis Symfonieën wil aandacht vragen voor hartritmestoornissen
De tienjarige Noah van Eekelen is één van de patiënten wiens hartritme is verwerkt in het muziekstuk. "Mijn hartritme herkende ik zelf niet echt", geeft Noah toe. "Je hoorde wel dat het niet gelijk was. Dus je hoorde dat het een hart kon zijn, omdat het ritme niet gelijk ging."

Behandelingen weinig effectief

De Stoornis Symfonieën zijn vooral bedoeld om aandacht te vragen voor hartritmestoornissen bij kinderen en volwassenen. Vaak herkennen mensen het niet als er even iets mis gaat met hun hart.
Natasja de Groot is cardioloog aan het Erasmus MC en ziet het aantal hartritmepatiënten behoorlijk stijgen. "Veel mensen weten ook niet dat ze hartritmestoornissen hebben. Ze komen pas bij ons als ze een complicatie hebben, bijvoorbeeld een hersenbloeding. Dan blijken deze mensen al die tijd een hartritmestoornis te hebben." De behandeling is vooralsnog weinig effectief, zegt De Groot. Daarom worden er met patiënten onderzoeken opgezet naar deze stoornissen.
Momenteel gaat het goed met Noah. Hij is twee jaar geleden geopereerd en heeft daardoor geen hartritmestoornis meer. "Sommige mensen kunnen niet worden geopereerd", weet Noah. "Als zij nog geopereerd kunnen worden, dan hebben ze nog extra hoop dat het goed gaat komen."
De tekst gaat verder onder de foto:
Hartritmepatiënt Noah van Eekelen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest
Hartritmepatiënt Noah van Eekelen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest © Rijnmond
Noah vindt het heel bijzonder dat er een muziekstuk van zijn hartritme is gemaakt. "Ik dacht eerst: gaat het wel lukken? Maar het is gelukt. Ik vind het speciaal dat zoiets kan".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl