nieuws

Historische trams en trammuseum blijven behouden voor Rotterdam

Historische trams van Stichting RoMeO
Historische trams van Stichting RoMeO
De historische trams van lijn 10 en het Rotterdams Trammuseum blijven behouden voor de stad. Er wordt onderzocht waar museum en trams in de toekomst gehuisvest moeten worden en hoe de bijbehorende financiering geregeld moet worden, zo meldt de gemeente.
Museum en trams zijn momenteel ondergebracht in de tramremise van de RET aan de Kootsekade. Vrijwilligersorganisatie Stichting RoMeO, exploiteert de historische trams en het Rotterdams Trammuseum en betaalt hiervoor geen huur en vaste lasten aan de RET.
Maar de RET heeft de remise aan de Kootsekade niet meer nodig en draagt het gebouw op termijn over aan de gemeente.
Daarmee ontstaat een probleem voor de stichting, want volgens de eigen regels moet de gemeente gebouwen minimaal tegen kostprijs verhuren. En de stichting heeft daar geen geld voor.
De jaarlijkse subsidie van 20.000 euro gaat op aan het laten rijden en onderhouden van de historische trams en het runnen van het museum. Er blijft niets over voor huur en vaste lasten.
De stichting krijgt naar verwachting vanaf 2017 jaarlijks 40.000 euro subsidie, maar ook dit bedrag schiet tekort.
Eerder deze week hebben de gemeente en de RET gesproken over de toekomst van de historische trams en het museum.
Daarbij is afgesproken dat er een onderzoek komt naar de huisvesting en duurzame financiering van de historische trams en het museum. De partijen nemen daar ruim de tijd voor: uiterlijk in september 2018 moet het af zijn.
Zolang het onderzoek nog niet af is, verandert er voor de stichting niets: trams en museum blijven in de remise aan de Kootsekade. De RET heeft beloofd de stichting voorlopig financieel te ondersteunen.