nieuws

Havenwerkers protesteren bij Havenbedrijf Rotterdam

Een woordvoerder van het Havenbedrijf spreekt de havenwerkers.
Een woordvoerder van het Havenbedrijf spreekt de havenwerkers.
Een groepje havenwerkers is vrijdagmorgen verhaal gaan halen bij de directie van het havenbedrijf. Volgens de boze werknemers komt het Havenbedrijf Rotterdam de afspraken in de containersector niet na.
De havenwerkers zijn boos omdat de werkgelegenheid bij de containerterminals terugloopt en de werkgevers nu al bezuinigingen zouden doorvoeren.
Het Havenbedrijf zou volgens de havenwerkers hebben beloofd dat de werkgelegenheid met de komst van de Tweede Maasvlakte niet ten koste zou gaan van banen. Volgens de havenwerkers gebeurt dat nu toch.
''Op de Maasvlakte liggen soms maar twee schepen in een week. En bij ECT wordt het ook alleen maar stiller'', aldus één van de actievoerders.
De onrust onder de havenwerkers duurt voort, omdat het akkoord tussen de bonden en de werkgevers nog niet is getekend. De onderhandelingen liepen eerder dit jaar stuk op de havenpool RPS.

Oplossing

Volgens een woordvoerder van het Havenbedrijf is een oplossing nabij. Dat houdt in dat een deel van de 120 werknemers van RPS bij bedrijven in RoRo-sector aan de slag gaat. De rest krijgt een regeling.
''Het zijn de laatste puntjes die moeten worden afgehandeld'', aldus de woordvoerder. ''We hopen dat alle partijen begin juli een handtekening kunnen zetten.''
Niek Stam van FNV Havens zegt dat het nog niet zo ver is. ''Er is nog geen overeenstemming over de tekst van het akkoord.''

Minder containers

Het Havenbedrijf Rotterdam erkent de teruggang in de containersector. In de eerste vijf maanden kwamen 3,5 procent minder containers naar de haven.
''Dat heeft niet alleen met de Tweede Maasvlakte te maken'', zegt de woordvoerder van het Havenbedrijf. ''Rederijen werken meer met elkaar samen. Daarnaast gaan er meer containers naar Antwerpen.''
De acties van de havenwerkers gaan vrijdagmiddag verder.