nieuws

Verminderde vrees brexit stuwt beurzen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De aandelenbeurzen in Europa gingen vrijdag sterk omhoog, na de zware verliezen eerder deze week. De vrees voor een brexit is wat afgezwakt door speculatie dat de moord op een Brits parlementslid zal zorgen voor minder steun voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de
Europese Unie.
De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 422,99 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 617,96 punten. Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,5 procent.
Het donderdag vermoorde parlementslid Jo Cox was een fervent tegenstander van een brexit en de financiële markten achten de kans nu wat groter dat de Britten voor een blijven in de EU zullen stemmen. Eerder wezen peilingen juist nog op een voorsprong voor het Brexit-kamp. De campagnes van beide kanten zijn stilgelegd.
In de AEX stonden de financiële fondsen bovenaan. ING was koploper met een plus van 3,3 procent, Aegon, ABN AMRO en NN Group volgden met koerswinsten tot 2,9 procent. Delta Lloyd klom in de MidKap 5,5 procent.
ArcelorMittal noteerde 3 procent in het groen. Het staalconcern zou van plan zijn in Frankrijk twee onderdelen te verkopen. Volgens de Franse krant Le Figaro gaat het om Solustil en WireSolutions, waar gezamenlijk 1400 mensen werken.
Randstad (plus 2 procent) heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen voor de overname van het Italiaanse uitzendconcern Obiettivo Lavoro ter waarde van meer dan 102 miljoen euro.
In Londen ging de Britse uitbater van sportkledingwinkels JD Sports 0,2 procent omlaag, na eerder op de dag op winst te hebben gestaan. Het nieuwe moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport kwam met positieve berichten over de verkoop, mede dankzij het EK voetbal in Frankrijk. Beleggers deden het aandeel echter in de verkoop.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 46,75 dollar. Brent werd 1,6 procent duurder tot 47,95 dollar. Een dag eerder gingen de olieprijzen nog sterk omlaag.
De euro was 1,1250 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot donderdag.