nieuws

Rijnmond Staat Stil met David Schrooten

David Schrooten uit Spijkenisse is als klein jongetje al druk in de weer met videogames op internet. Een onschuldig tijdverdrijf, zo lijkt het. En hij is er nog goed in ook.
Als puber komt David in contact met hackers, grote jongens die creditcardgegevens stelen. "Voor mij was het nog steeds een spel. Ik kreeg ruzie met een Russische hacker en toen ging ik dingen van hem jatten. Ik deed er niets mee. Het was voor mij pure competitie."
De Amerikaanse justitie denkt daar anders over. Ze pakken hem op als een grote boef, een grote vis: creditcardfraude is de aanklacht. "De computer was voor mij een toverdoos, die een doos van Pandora zou blijken", zo verwoordt David het in Alias Fortezza, het boek dat hij over zijn ervaringen schreef.

Moeder

Zo onverwacht als de arrestatie voor David is, zo verbijsterd zijn zijn ouders. Barbara Schrooten:"Ik ben zelf een digibeet en dacht altijd: leuk, hij is met spelletjes bezig. Zoals zoveel kinderen. Ik had het pas door toen hij werd opgepakt. En ook toen verwachtte ik nog dat hij binnen een week weer thuis zou zijn."
Het loopt anders. Er volgt een barre tocht langs Amerikaanse gevangenissen. De 21-jarige David deelt de cel met moordenaars en bendeleiders. Hij doet meerdere zelfmoordpogingen, omdat hij het regelmatig niet meer ziet zitten.

Advocaat

Door zijn eigen mentale weerbaarheid, de steun van zijn ouders en veel te lezen weet hij te overleven. Ook dankzij de hulp van een Nederlandse advocaat, die lang in de VS heeft gewerkt: Bart Stapert.
De kennis van Stapert komt van pas. Amerika kent het systeem van plea bargain: beken schuld, dan loop je niet het risico van een torenhoge straf. Dat adviseert de Nederlandse advocaat ook. "Het aanbod was twaalf jaar cel. Anders riskeerde hij 30 jaar. Bovendien wist ik dat hij bij een lagere straf in aanmerking kwam voor een transfer naar Nederland".

Waarschuwen

Aldus geschiedt: David Schrooten mag zijn straf naar Nederlandse maatstaven uitzitten en is inmiddels vrij man. Werk vond hij, hoe kan het anders, als programmeur. "Het was wel even wennen weer achter een computer te zitten. Nee, ik haat dat apparaat niet. Ik ben zelf naïef geweest. Met mijn boek wil ik ook andere jongeren waarschuwen."
Deze Rijnmond Staat Stil gaat over de internationale hackerswereld, het Amerikaanse strafrechtsysteem en het persoonlijke verhaal van David Schrooten. Van de veilige slaapkamer in Spijkenisse tot de smerige isoleercel in Seattle.