CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Buren waarschuwden eerder voor brandveiligheid bij Felyx: 'Het was wachten op problemen'

Brand verwoest pand elektrische deelscooters
Brand verwoest pand elektrische deelscooters © MediaTV
De brand in een opslaglocatie van deelscooterverhuurder Felyx in Capelle aan den IJssel komt niet als een verrassing voor de omliggende bedrijven. "Het is al de derde keer dat het daar mis is. En als je ziet wat er gebeurt, dan vind ik het niet zo vreemd."
Zijn inboedel heeft Rico Molendijk nog net kunnen redden. Hij is eigenaar van het nabijgelegen Hebor Watersport, een winkel gespecialiseerd in boten en alles wat drijft. "We hebben als een bezetene alle boten naar buiten gereden, te redden wat er te redden valt." Middenin de nacht staan er een stuk of 25 boten op straat. "We waren er als een speer bij. Zelfs wildvreemden hielpen ons," zegt hij opgelucht.
Boten van Hebor Watersport
Boten van Hebor Watersport © MediaTV
Wel is hij boos op Felyx, want dit is al de derde keer dat er brand uitbreekt in het pand. "Hun hele pand is weg en daar ben ik niet heel rouwig om. Ik ben blij dat ze weg zijn. We hebben een aantal keer aangegeven bij de eigenaren dat het pand gevaarlijk is. Er hangen wanden vol accu's en er staan scooters die uit het water zijn gevist te smeulen."
Rico Molendijk (Hebor Watersport) over de brand in Capelle

Brandkasten en scooters uit het water

Een woordvoerder van Felyx laat weten dat het bedrijf nog niet precies weet hoe de brand is ontstaan. "Er is brand geweest in ons pand of in de omgeving waar we onze voertuigen ondernemen. Er is niemand gewond en daar zijn we blij mee." De woordvoerder erkent dat er vaker brand is ontstaan in de omgeving van Felyx, maar niet in het pand zelf. "Scooters die we uit het water hebben gevist staan buiten het pand, die hebben ook wel eens vlam gevat", vertelt hij. Volgens de brandweer is er weldegelijk eerder brand geweest in het pand, maar niet zo heftig dat het gebouw ook vlam vatte.
Batterijen worden opgeladen in speciale brandkasten om de risico's te verminderen. "De schade is aanzienlijk en we nemen het heel serieus. We werken mee aan onderzoek van de brandweer en zullen ook eigen onderzoek doen", besluit de woordvoerder van Felyx.