DIERGAARDE BLIJDORP

Bijna alle gorilla's en leeuwen in Diergaarde Blijdorp hebben corona

Aziatische leeuw
Aziatische leeuw © Diergaarde Blijdorp
Het leeuwendeel van de gorilla’s en leeuwen in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is positief getest op corona. Het gaat om vier van de vijf Aziatische leeuwen en zeven van de acht gorilla's. "Ze hebben griepachtige verschijnselen: ze zijn hangerig, hebben minder eetlust, soms een lichte hoest en de gorilla’s hebben ook maag- en darmproblemen", zegt een woordvoerder van de dierentuin.
Het zijn de eerste coronagevallen in de dierentuin sinds het begin van de pandemie. De dieren hebben een goede conditie en geen onderliggend lijden, dat is belangrijk voor het verloop van de ziekte. Ze zullen waarschijnlijk milde klachten houden. Voor bezoekers zijn geen risico's geweest. De verblijven zijn meteen na de eerste verdenking op corona afgesloten en de dieren zitten nu in quarantaine.
Hoe de leeuwen en gorilla's zijn besmet is nog onduidelijk. Verzorgers dragen mondkapjes, handschoenen, houden anderhalve meter afstand en nemen extra hygiënische maatregelen voor hun werk. Het kan zijn dat een medewerker met corona maar zonder klachten de dieren heeft besmet, zegt de dierentuin. Volgens Erik Zevenbergen, de directeur van Blijdorp, was het lastig om de dieren te testen - een PCR-test via de neus kon niet. De ontlasting en het speeksel van leeuwen en gorilla's is door een lab geanalyseerd, vertelt hij. Zo kon de dierentuin de besmetting daadwerkelijk vaststellen.
De dieren mogen rustig uitzieken en worden goed in de gaten gehouden. Wanneer de dieren weer te zien zijn is nog niet zeker, zegt Zevenbergen. "Vanmorgen ging het al beter met ze, we hopen dat die trend doorzet na het weekend."
Gorilla's
Gorilla's © Diergaarde Blijdorp