nieuws

Dominee Pauluskerk wil basisregeling voor kwetsbare vluchtelingen

In Rotterdam wonen naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 mensen zonder verblijfsvergunning. Dat staat in het jaarverslag van de Pauluskerk. Dominee Dick Couvée wil een deel van die mensen helpen en pleit daarom voor een definitieve bed-bad-broodregeling.
"Het beleid is nu gericht op uitroken, dan gaan ze wel weg", zegt Couvée. Maar dat werkt volgens hem niet. "Dat laten de
van de afgelopen jaren ook zien, die blijven ongewijzigd."

Minimum bed, bad en brood

De meeste vluchtelingen verblijven bij familie of vrienden. Maar voor de zwakke groep van zo'n 110 vluchtelingen pleit de dominee voor een basisregeling van bed, bad en brood. "Nu zijn de zwakke mensen die op straat leven alleen bezig met overleven. Als je ze, ongeacht status, een minimum biedt, zijn die mensen in beeld en dat geeft rust."
Vanuit daar kan je voor perspectief zorgen, vindt Couvée. "Of dat nou een verblijfsvergunning is, of dat terugkeer de aangewezen weg is."
Maar Couvée verwacht niet dat er binnenkort vanuit het kabinet veel actie komt.
Geen hoge prioriteit
"Vanuit sommige grote steden wordt wel aangedrongen op een definitievere regeling, maar heb niet het gevoel dat het kabinet er hoge prioriteit aan geeft, zo vlak voor de verkiezingen", zegt de dominee van de Pauluskerk.
Een paar jaar geleden riep Couvée ook Rotterdam op om meer te doen voor vluchtelingen.