nieuws

India versoepelt overnameregels

Vliegtuig (Bron
Vliegtuig (Bron © Morguefile
India heeft in verscheidene sectoren, met name de
luchtvaart, de overnameregels versoepeld. Daardoor mogen buitenlandse investeerders nu volledig eigenaar worden van Indiase luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast mogen zij meer investeren in bijvoorbeeld farmaciebedrijven.
De maatregelen moeten leiden tot meer directe buitenlandse investeringen en de werkgelegenheid een belangrijke impuls geven, liet de Indiase regering
maandag weten. Met name in de luchtvaart is dat geen overbodige luxe, want veel maatschappijen zitten al jaren in zwaar weer.
Gezien de omvang en snelle groei is India een markt waar veel buitenlandse luchtvaartbedrijven graag voet aan de grond willen krijgen. Etihad Airways bijvoorbeeld heeft een belang van 49 procent in Jet Airways. Dat was tot dusver het maximum, maar de wetswijziging maakt de weg vrij voor de Arabieren om een groter belang te nemen.
Jet Airways werkt ook nauw samen met KLM en het Amerikaanse Delta Air Lines. Het bedrijf verruilde dit voorjaar de luchthaven van Brussel voor Schiphol als knooppunt voor vluchten van en naar Europa. Ook
grootaandeelhouder Etihad is een samenwerkingspartner van KLM.
Op de beurs werd Jet Airways maandag 7,1 procent meer waard. InterGlobe, het moederbedrijf van branchegenoot IndiGo, kreeg er 6,6 procent bij, SpiceJet 7,4 procent.