nieuws

Eis: 15 jaar cel voor dodelijke schietpartij Essenburgstraat

Justitie heeft 15 jaar cel geëist voor een dodelijke schietpartij in de Essenburgstraat in Rotterdam. Daar werd in juni vorig jaar een man doodgeschoten, vlak bij een Turks theehuis.
De 41-jarige verdachte heeft bekend. Volgens hem had het latere slachtoffer als eerste geschoten en moest hij zich verdedigen. Maar hoe kwam hij aan een vuurwapen? "Dat had ik gevonden, in een laatje. Ik wilde het aan de eigenaar teruggeven. Gelukkig had ik het gevonden: het heeft mijn leven gered."
Officier van justitie Barbara van Unnik vindt die uitleg ongeloofwaardig. "Op beveiligingsbeelden zien we de verdachte op diezelfde dag meermalen in gesprek met de vermeende eigenaar van het wapen. Waarom hield hij het dan tussen zijn broekband en gaf hij het niet eerder terug?"

Automatisch wapen

Op de beelden is ook te zien dat de verdachte wordt vergezeld van een man met een groot, automatisch wapen van 36 cm. Voor justitie is duidelijk dat de mannen daarom rekening hielden met een confrontatie. Het feit dat het slachtoffer vooral van achteren is geraakt, is extra bewijs dat het niet om zelfverdediging gaat, aldus justitie.
Tijdens de bewuste nacht is er door meerdere mensen over en weer geschoten. In totaal zijn 25 hulzen gevonden, afkomstig uit vier wapens. Mogelijk is een ruzie over drugs de achtergrond van de schietpartij aan de Essenburgstraat.
Doodgeschoten
Een van de mannen die betrokken was bij de schietpartij is in februari van dit jaar doodgeschoten in de Ameidestraat in Rotterdam-Overschie.
Een derde verdachte is nog voortvluchtig. Hij is de man die op de beelden zichtbaar met een groot wapen loopt. Van een vierde verdachte is nog geen beslissing genomen over zijn vervolging. Volgens de politie staat de man op een dodenlijst.
De rechter in Rotterdam doet op 4 juli uitspraak.