nieuws

De Ziel van de Wederopbouw, deel 4

Rotterdam viert in 2016 de wederopbouw. De serie 'De Ziel van de Wederopbouw' laat de verhalen van Rotterdammers over die periode horen. Hoe beleven zij de stad? Rotterdammers vertellen over de gebouwen en plekken die voor hen bijzonder zijn.
De Ziel van de Wederopbouw is in Middag aan de Maas op Radio Rijnmond te horen en is een samenwerking met
.
Het Verhalenhuis is met een 'verhalenkeet' door de stad getrokken. Een schaftkeet omgebouwd tot studio. Daar hebben 101 Rotterdammers hun wederopbouwverhaal verteld.
De verhalen zijn samengesmolten tot een luistervoorstelling die op verschillende plekken in de stad te horen zal zijn. Er komt een luisterboek en in juni zullen er speciale Wederopbouw Luister-rondritten zijn.
De persoonlijke verhalen van de Rotterdam zijn elke maandag na 15:00 uur te horen in Middag aan de Maas. Het zijn geen documentaires, niet alles klopt historisch, de verhalen vertellen de beleving van de Rotterdammers.
Deze vierde aflevering gaat over de wording van de nieuwe stad en de trots en twijfels van de Rotterdammers.
Je hoort de herinneringen en verhalen van Mariëtte Dutilh, kleindochter van een bekend gemeenteraadslid uit de jaren '50. In 1966 vertrekt ze met haar man Ivo Opstelten uit Rotterdam, maar ze keren terug: hij wordt burgemeester.
Sonya Dias is presentator, ze droomt van TV, is in Rotterdam geboren in een Kaapverdiaanse familie. Caroline Pieterse is fotograaf en als kind van de Veluwe naar Rotterdam gekomen.
Ook hoor je Henk Groenendijk, gepensioneerd politieman en bokser. Hij heeft de stad in 1940 zien verbranden, en weer opgebouwd zien worden.
Verder het verhaal van Riyaaq Weheliye, ruim 20 jaar geleden gevlucht uit Somalië. Nu heeft ze twee jongens, werkt, studeert en zet zich in voor Somalische nieuwkomers.
Joan en Dorrine de Vos zijn dochters van een kunstenaar en zelf grote creatieve talenten.
Patricia Tang heeft haar hart verpand aan de markt, waar ze al jarenlang werkt.
Coby Burggraaf is van beroep stewardess, ze is een jaar geleden verhuisd: van het Charloisse hoofd naar het midden van de nieuwe stad: de Markthal.
Tot slot is Ton Dunk te horen. Hij herinnert zich nog goed de puinvlakte van kort na het bombardement en heeft zijn eigen boksschool in Crooswijk.