DEMONSTRATIE

Rellen op de Coolsingel: burgemeester kondigt noodbevel af, politie schiet gericht op relschoppers

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een noodbevel afgekondigd nadat een demonstratie tegen de coronamaatregelen in het centrum van Rotterdam uit de hand is gelopen. Hierbij is door de politie gericht geschoten. Bij de rellen zijn in totaal zeven gewonden gevallen en zijn tientallen arrestaties verricht. Pas na middernacht werd het rustiger rondom de Coolsingel en het Kruisplein.
Van te voren was op sociale media een protest aangekondigd tegen de coronamaatregelen en het voorgenomen 2G-beleid van het kabinet. Dat protest liep uit de hand: de relschoppers riepen leuzen als 'vrijheid', staken onder meer zwaar vuurwerk af en gooiden met voorwerpen richting agenten. Ook gingen er politieauto's en deelscooters in vlammen op.
Om de rellen aan te pakken werden er politie-eenheden uit het hele land opgetrommeld, zei burgemeester Aboutaleb. Acht ME-pelotons werden ingezet, zo'n vierhonderd agenten. "De politie is zwaar aangevallen door relschoppers op verschillende momenten", zei Aboutaleb. Er waren veel mensen erop uit om te rellen. "Om de politie uit te dagen, barricades op te werpen, brommers in brand te steken. (...) Daarom heeft op verschillende momenten de politie zich genoodzaakt gevoeld om zich te verdedigen."
Agenten schoten daarbij gericht op relschoppers. Over de omstandigheden en de aanleiding is nog niets bekend. Dat gaat de Rijksrecherche onderzoeken.
Ook werd een noodbevel afgekondigd, die hield in dat iedereen die zich ophield in het centrum van de stad, op de Coolsingel, Centraal Station en bij Blaak, kon worden opgepakt. Het bevel bleef tot 04:30 uur van kracht. "Maximale inzet is nodig om de openbare orde zo spoedig mogelijk te herstellen", zo meldt de politie op Twitter.
Kijk hieronder naar beelden van de rellen in Rotterdam. Zo werd politieauto's belaagd en in brand gestoken. De tekst gaat verder onder de video:
Agenten voerden rond middernacht opnieuw charges uit in het centrum van Rotterdam, zoals rondom het Kruisplein. Eerder op de avond is er door de politie geschoten op relschoppers. Daarbij zijn zowel gerichte - als waarschuwingsschoten gelost. Eén persoon is door een kogel geraakt, maar onzeker is nog of deze van de politie kwam. In totaal raakten zeven mensen gewond, onder wie één politieman.
Op de Coolsingel zijn brandweermannen bekogeld toen zij vuur wilden blussen. De politie heeft ze beschermd waarna zij hun werkzaamheden konden vervolgen.
Tijdens de rellen op de Coolsingel zijn een aantal politieauto's gesloopt: ruiten zijn ingeslagen, wagens zijn omgegooid en een politieauto is in de brand gestoken. Ook zijn talloze scooters in brand gestoken en werden op straat brandjes gesticht.
De tekst gaat verder onder de tweet:
De ME sloot toegangswegen af en er reden een tijdlang geen treinen meer naar Rotterdam Centraal. Het treinverkeer is inmiddels hervat. Alle gemeentelijke parkeergarages in het centrum zijn tot 07:00 uur dicht. Bij het Erasmus MC is een groep demonstranten gesignaleerd. Hun aanwezigheid daar heeft waarschijnlijk met de gewonde van de Coolsingel te maken.

Reactie ooggetuige

Volgens een ooggetuige was het een grote chaos in het centrum. "Er stond een grote mensenmassa bij het WTC en het plein ervoor. Er was zwaar vuurwerk en een vuur bijna zo hoog als de C&A. Er werd in politieauto's gekeken, mensen waren duidelijk op zoek naar spullen. Het leek op doelloos geweld, het leek geen demonstratie met een doel."
Kijk hieronder naar de ravage in de stad na de rellen. De tekst gaat verder onder de video:
Op sociale media was het protest tegen de coronamaatregelen en het voorgenomen 2G-beleid aangekondigd. Honderden mensen verzamelden zich op de Coolsingel. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en relschoppers riepen leuzen als "vrijheid" en gooiden met voorwerpen richting agenten.

Rustig na middernacht

Na middernacht werd het rustiger en kon de politie de schade opnemen.
Politie onderzoekt plaats delict Coolsingel
Een politieauto die uitbrandt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl