nieuws

Een brief voor de toekomst uit Rotterdam

Vijftien jaar geleden schreven brugklasleerlingen op het Slinge VMBO in Rotterdam een brief voor de toekomst. Hierin vertelden zij over hun beslommeringen tijdens één dag in hun leven. De brieven werden toen opgeborgen en deze maandag weer tevoorschijn gehaald.
Alle brieven beginnen met de aanhef "Beste Toekomst". De oud-leerlingen zijn nu rond de 28 jaar en hebben geen idee meer wat ze vijftien jaar geleden hebben geschreven.
''Ik weet het echt niet meer, het is zo lang geleden'', vertelt Angela Grabijn. Zij is hoopt dat het niet al te erg is wat ze toen heeft geschreven.

1999

Het is de derde keer dat de brieven uit het verleden worden geopend. Geschiedenisleraar Daan de Leeuw begon in 1999 met dit project.
Hij kwam op het idee door het landelijke project 'Brieven aan de toekomst', waarbij ruim 52.000 Nederlanders gehoor gaven aan de oproep om hun 15 mei 1998 te beschrijven. "Ik heb dat idee toen gewoon gejat," zegt de Leeuw lachend.

Brugklassers

Het leek de leraar interessant om zijn brugklassers dezelfde opdracht te geven, zodat wordt vastgelegd hoe kinderen van Rotterdam-Zuid in een bepaalde tijd leefden. Inmiddels is dit jaar de 17e lading brieven geschreven.
De geopende brieven uit 2001 worden overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam. Daar liggen ook de brieven uit voorgaande jaren. Die kunnen door iedereen gelezen worden. Het archief is er blij mee.
Mobieltje
''Het is erg leuk. Vijftien jaar geleden liep nog niet iedereen met een mobieltje rond en dat tijdsbeeld krijg je via deze brieven," zegt Louisa Balk van het Stadsarchief Rotterdam.
Angela Grabijn haalt opgelucht adem als zij haar brief heeft gelezen. "Er staat gelukkig niks schokkends in, dus dat valt mee. Minder erg dan ik verwacht had."