nieuws

Bestuur SC Amstelwijck trekt de stekker eruit

Het bestuur van Sportclub Amstelwijck ziet geen toekomst meer voor de Dordtse voetbalclub. Op donderdagavond 30 juni wordt een ledenvergadering gehouden, waarin wordt voorgesteld om de voetbaltak van de vereniging op te heffen.
Van de zes bestuursleden is alleen duovoorzitter Wim Scharloo nog bereid om verder te gaan, maar dan moet er "wel een aantal mensen opstaan", zegt hij. Zelfs hij betwijfelt of dat gaat gebeuren. De club kampt met een imagoprobleem en een financieel probleem.
SC Amstelwijck heeft het al jaren moeilijk met leden die zich niet kunnen gedragen op en rond het voetbalveld. ''Normen en waarden staan hier echt hoog in het vaandel. We hebben de afgelopen jaren wel honderd man weggestuurd, maar het lijkt op dweilen met de kraan open'', zegt Scharloo.
Vechtpartij
Op 4 juni ontspoorde het degradatieduel met Heukelum, toen de Gelderse ploeg in de slotfase een strafschop kreeg. Een reservespeler van Amstelwijck stormde het veld op en duwde de scheidsrechter tegen de grond. Spelers en toeschouwers raakten daarna slaags met elkaar. De wedstrijd werd gestaakt.
Twee weken daarvoor kwam de Dordtse club ook in opspraak. Toen raakte het zevende elftal verwikkeld in een vechtpartij bij DSC, in Kerkdriel. In mei vorig jaar richtte een jeugdteam vernielingen aan in een kleedkamer van SVS'65, in Spijk. "En elk incident waar wij bij zijn, wordt enorm uitvergroot", weten de bestuurders van Amstelwijck.
Schorem
De club is gevestigd bij Wielwijk, een achterstandswijk met relatief veel bewoners van niet-Nederlandse komaf. ''Dat zie je in ons ledenbestand ook terug. Het zijn niet automatisch probleemfiguren hoor, maar we hebben wel meer moeilijke jongens rondlopen dan menig andere club'', vertellen de duovoorzitters Wim Scharloo en Bas de Deugd.
Ze storen zich aan het beeld dat er alleen maar schorem rondloopt, waar het bestuur te weinig tegen doet: ''Wie zich niet gedraagt moet weg, da's gewoon het beleid. Maar er komen steeds nieuwe mensen binnen en die kun je niet zonder reden weigeren. Eerlijk gezegd weten we niet meer wat we nog moeten doen."
Diep geraakt
De club kampt in feite met grote sociaal-maatschappelijke problemen. ''Er komen hier allerlei mensen. Van de KNVB, van de gemeente, zelfs het Buro Halt hebben we over de vloer gehad. Allemaal professionals. Maar er was er niet eentje die ons vertelt hoe je de problemen oplost.''
Scharloo (oud-Fluks) en De Deugd (oud-Merwede) zijn al sinds de oprichting van de fusieclub, in 2003, de gezichten van SC Amstelwijck. Met ruim dertig bestuurservaring hebben ze al heel wat meegemaakt. "Maar dat er 25 man van de selectie gewoon de deur uitloopt, dat heeft mij persoonlijk diep geraakt", zegt Bas de Deugd.
Kletsen
Los van de vraag of er nog een prestatief eerste elftal op de been te krijgen is, doemt een ander probleem op, zegt Scharloo: "Nu er veel leden wegvallen dreigen ook de inkomsten lager te worden dan de uitgaven. Dan is het ook niet verantwoord om door te gaan. Voor de club is het nu niet één minuut, maar een seconde voor twaalf."
Kritiek kunnen ze goed verdragen, maar niet meer van Dordtse politici: "Die kletsen maar wat. Alsof wij hier geen normen en waarden bewaken. En dan lees ik ook dat ze ons willen helpen. Nou, laat maar komen. Om te overleven hebben we hulp en geld nodig. Ik verwacht er weinig van", zegt Scharloo onomwonden.
Uitnodiging
Inmiddels is er wel een uitnodiging uit het Stadskantoor gekomen, weet hij: "Of we met de wethouders Reynvaan en Sleeking en de directeur sport willen komen praten. Weet je waarover? Dat er wel eens geluidsoverlast zou zijn op feestavonden. Ongelooflijk. Alsof we op dit moment niks anders aan ons hoofd hebben."