nieuws

Raadsleden bezoeken Duitse stadions voor nieuwe Kuip

Een groep Rotterdamse gemeenteraadsleden toert sinds zondag langs Duitse voetbalclubs om inspiratie op te doen voor de nieuwe Kuip. "In het stadion van Mönchengladbach zitten drie gevangenissen en een rechter", vertelt Antoinette Laan van de VVD.
Zo doen de raadsleden tal van ideeën op tijdens hun reis. Op de vraag of Laan ook echt cellen in het nieuwe Feyenoordstadion wil, moet ze lachen. "Het is één van de voorbeelden."


Feyenoord wil langs de Maas aan de Veranda-West een
bouwen. Het is de bedoeling dat de huidige Kuip behouden blijft. De gemeente Rotterdam steunt
, maar de raadsleden willen wel weten hoe ze hun aandeel in de ontwikkeling het beste kunnen vormgeven.

Rol van de gemeente

"We kijken vooral naar dingen waar de gemeente bij betrokken is, zoals veiligheid. Hoeveel camera's hebben ze en hoeveel politie-inzet."
Daarnaast kijken de raadsleden ook naar de omgeving van het stadion, naar het meebetalen aan parkeerplaatsen en het betrekken van omwonenden en lokale bedrijven.

Het tripje eindigt in Amsterdam. "Daar kunnen we vooral leren van de fouten die ze gemaakt hebben", zegt Laan. De raadsleden kijken in de hoofdstad vooral naar de Arena Boulevard. "Het idee voor Feyenoord City lijkt daar op."

Kritiek op bezoeken Duitse stadions

D66 had onlangs nog kritiek op het reisje naar Dortmund, Gelsenkirchen, Keulen en Mönchengladbach. Laan vindt dat onterecht: "We bouwen zelf geen stadion, maar het stadion wordt wel in de stad gebouwd.'' Ter vergelijking zegt ze: "We bouwen ook zelf geen grote flatgebouwen, maar je wilt wel alles netjes regelen."